Opinii: De ce este nevoie de un nou bloc NATO?

Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 23:04
2241 citiri
Opinii: De ce este nevoie de un nou bloc NATO?

Generatia de astazi tinde sa priveasca securitatea prin prisma Razboiului Rece, ca si cum harta geopolitica ar fi fost un imens joc de risc. Se gandesc la oameni puternici, la batalii planuite sa schimbe regulile jocului imediat ce zarul a fost aruncat.

Exista, sa spunem, si o logica a acestei viziuni. Jocul are sens, in mare parte datorita faptului ca "securitatea" in acest context este strict definita ca si libertatea unui atac teritorial.

Pentru majoritatea tinerilor, Razboiul Rece este ca si Razboiul Peloponezian din Antichitate. Nu este de condamnat. In Europa de astazi, producerea unui conflict major este mai putin posibila decat a fost vreodata. Acest fapt se datoreaza NATO si Uniunii Europeane, care au ajutat la raspandirea pacii si a stabilitatii pe intreg continentul prin incheierea de parteneriate cu fostii advresari. Apoi au dat sansa acestora de a le deveni aliati.

Consolidarea democratiei in Europa a fost un moment binevenit si destul de inspirat, insa beneficiile pacii si definitia securitatii europene au venit in acelasi timp in care lumea a inceput sa se schimbe.

Acest lucru este vizibil. Traim intr-o perioada in care bombele pot fi ascunse in pantofi sau in cartuse pentru imprimanta, atacurile cibernetice zumzaie ca albinele pe Internet si cand, pentru unii, distrugerea reciproca a devenit un tel, nicidecum un avertisment.

Logica vechiului joc a disparut de mult. Statele fragile, aflate pe cealalta jumatate a globului, au devenit medii propice pentru dezvoltarea terorismului si a retelelor "ucigase" ce favorizeaza traficul si consumul de drogurilor, arme si chiar de fiinte umane.

Aproape treizeci de tari detin sau achizitioneaza in acest moment rachete balistice. In fiecare zi, atacuri cibernetice au drept tinta sistemul bancar, controlul de trafic aerian sau retelele electrice.

Acestea sunt probleme de tranzitie ce necesita solutii multinationale. Daca NATO n-ar fi existat, ar fi trebuit inventat, deoarece tarile cu valori comune si o istorie comuna in ceea ce priveste cooperarea raspund acestor probleme cel mai bine impreuna. NATO, prima organizatie multilaterala de securitate din lume, va avea un rol esential in rezolvarea prvocarilor secolului XXI.

Zilele trecute, sefii de stat si de guvern ai tarilor membre NATO s-au intalnit la Lisabona, unde au adoptat o gama larga de masuri si reforme menite sa raspunda acestor provocari fara precedent.

Au cazut de acord asupra unui nou Concept Strategic, ce se doreste a fi un amplu pachet de solutii actualizat pentru vremurile in care traim si care va ghida Alianta in urmatoarea perioada.

Practic, NATO ar trebui sa se preocupe de o serie de noi prvocari existente: securitatea energetica, razboaiele ciberetice, rezboaiele nucleare, etc.

Pentru asta, Alianta este nevoita sa se modernizeze pentru a se plia pe interesele si nevoile de acum. Doar in acest fel se pot pune in practica viitoarele proiecte ce vizeaza construirea scutului antiracheta pentru populatia si teritoriile din Europa. Acelasi lucru este valabil si pentru cooperarea cat mai buna cu Federatia Rusa.

Noua strategie adoptata de NATO prevede si stabilirea unui acord de partenriat pe termen lung cu Afganistanul, ce va reconfirma angajamentul fata de acest stat macinat de conflicte tensionate.

De altfel, sprijinirea guvernului afgan in a stabili suveranitatea in teritoriu este o alta misiune ce va asigura securitatea europeana si globala. In schimb, sprijinul acordat pentru dezvoltarea economica si sociala a Afganistanului reprezinta, mai degraba, un efort financiar considerabil, suportat de toti membrii Aliantei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#nou bloc NATO, #securitate NATO, #summit Lisabona NATO , #diplomatie