Sase romani, evacuati din sudul Kirgizstanului

Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 18:16
918 citiri
Sase romani, evacuati din sudul Kirgizstanului
Foto: ibtimes.com

Sase cetateni romani au fost evacuati din zona afectata de lupte a orasului Osh si se afla in afara oricarui pericol.

Ambasada Romaniei in Republica Kazahstan, care indeplineste functiile de reprezentare in Republica Kargaza, este in legatura cu un grup de romani aflati in Kirgizstan, carora le acorda indrumare si asistenta consulara, se arata intr-un comunicat MAE remis Ziare.com.

Cei sase cetateni romani au fost evacuati din zona afectata de lupte a orasului Osh, cu ajutorul Ambasadei Germaniei de la Bishkek, impreuna cu peste 80 de cetateni europeni si americani. In acest moment ei se afla in capitala Bishkek, in afara oricarui pericol, urmand sa decida daca vor ramane in Republica Kargaza sau se vor intoarce in Romania.

Cetatenii romani au fost intampinati la aterizarea pe aeroportul din Bishkek de catre consulul onorific al Romaniei, care le acorda asistenta necesara.

Ministerul Afacerilor Externe a emis inca din luna aprilie 2010 o alerta de calatorie pentru Republica Kargaza, sfatuindu-i pe cetatenii romani sa evite calatoriile in aceasta tara din cauza deteriorarii starii de securitate, a conflictelor armate si a demonstratiilor violente la scara larga, care au loc in intreaga tara, inclusiv in capitala Bishkek.

In cazul cetatenilor romani aflati in zona, MAE recomanda contactarea Ambasadei Romaniei in Republica Kazahstan, pentru a-si anunta prezenta in regiune, astfel incat sa poata fi contactati in situatii de urgenta, precum si contactarea Consulatului Onorific al Romaniei in Kirgizstan.

MAE ii avertizeaza pe cetatenii romani care ignora avertismentele si se deplaseaza in zone de risc ca isi asuma propria raspundere si vor suporta consecintele, avand in vedere ca posibilitatile de interventie in astfel de zone sunt reduse.

Cetatenii romani aflati in zone in care Romania nu detine misiune diplomatica sau oficiu consular ca se pot adresa oricarei misiuni diplomatice a unei tari UE in cazul in care au nevoie de asistenta consulara.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,...
#violente Kirgizstan, #Ministerul Afacerilor externe, #Ambasada Romaniei, #romani , #diplomatie