De unde vine Ebola?

Luni, 20 Octombrie 2014, ora 13:07
6034 citiri
De unde vine Ebola?
Foto: wn.com

In decembrie 2013, un baiat in varsta de 2 ani din satul Gueckedou din sud-estul Guineei a devenit prima victima a epidemiei de Ebola, dupa ce a contractat boala de la un liliac pe care familia sa il vanase pentru hrana.

De atunci, Ebola a trecut de la o persoana la alta, luand viata a mii de persoane si calatorind in jurul intregii lumi. Gravitatea epidemiei a dus la apeluri privind interzicerea vanatorii, a vanzarii si a consumului de animale salbatice, arata The Independent.

Populatiile din tarile africane consuma carnea animalelor salbatice, a gorilelor, cimpazeilor si altor maimute, precum si a liliacului de fructe.

Epidemiile anterioare de Ebola sunt puse tot pe seama comertului cu carne de vanat. Se crede ca si virusul HIV isi are originile tot in activitatile vanatorilor din vestul si centrul Africii.

Potrivit unui comunicat al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, "credem ca liliecii de fructe din familia Pteropodidae sunt gazde naturale pentru virusul Ebola".

Liliecii, care sunt purtatori ai unei game intregi de virusi, sunt cea mai probabila sursa de Ebola pentru oameni pentru ca, spre deosebire de maimute, virusul nu-i ucide. Potrivit unui utudiu realizat de Universitatea din Cambridge, uneori vanatorii sunt muscati si zgariati de lilieci si astfel virusul patrunde in sange uman.

Un alt studiu arata ca, anual, 5 milioane de tone de carne de vanat sunt consumate numai in bazinul raului Congo. Africa nu are o infrastructura care sa asigure carne de consum pentru populatia si oamenii se indreapta catre consumul carnii de vanat, ca varianta ieftina si la indemana.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Ebola virus liliac vanat, #Ebola liliac purtator virus, #Ebola carne animale salbatice , #Ebola