Ebola face ravagii: Ar putea fi inca 20.000 de victime pana in noiembrie

Marti, 23 Septembrie 2014, ora 17:51
2244 citiri
Ebola face ravagii: Ar putea fi inca 20.000 de victime pana in noiembrie
Foto: Huffington Post

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat, in cadrul unui nou raport, ca numarul persoanele infectate cu virusul Ebola ar putea ajunge la 20.000 la inceputul lunii noiembrie, daca eforturile de stopare a focarului nu sunt accelerate.

Anul acesta, boala a ucis aproximativ 2.800 de persoane in cele cinci tari afectate din Africa de Vest, iar cel putin 5.800 de oameni au contractat virusul. Potrivit OMS, in realitate, numarul cazurilor este mult mai mare, fata de datele oficiale.

Raportul, publicat la sase luni de la aparitia primelor cazuri, ia in calcul posibilitatea ca virusul Ebola sa devina endemic in Africa de Vest.

OMS a declarat luni ca epidemia a fost "sub control" in Nigeria si Senegal. Cu toate acestea, rata mortalitatii este de 70% in celelalate trei state afectate: Liberia, Sierra Leone si Guineea.

Efectul nimicitor al Ebola: Trei tari ar putea intra in colaps din cauza virusului

In acest sens, Statele Unite au anuntat ca vor construi mai multe centre medicale in Liberia si ca vor trimite 3.000 de trupe pentru a oferi ajutor. De asemenea, Marea Britanie si Franta au promis ca vor construi centre de tratament in Sierra Leone si Guineea, iar Banca Mondiala si UNICEF au trimis provizii in valoare de un milion de dolari.

"Au aparut unele semne, in raspuns la aceste eforturi, ceea ce ne ofera speranta ca aceasta crestere a cazurilor nu va avea loc. Este la fel ca la prognoza meteo. Putem stii ce se va intampla in urmatoarele cateva zile, dar nu si in urmatoarele cateva saptamani sau luni", a declarat Christopher Dye, director de strategie in cadrul OMS.

Marti, Centrele Statelor Unite pentru Controlul si Preventia Bolii (CDC) vor lansa propriile predictii pentru situatiile din Liberia si Sierra Leone.

Potrivit oamenilor de stiinta din cadrul CDC, doar in aceste doua state africane, pana la sfarsitul lunii septembrie, ar putea exista mai multe de 21.000 de cazuri raportate si neraportate. Mai mult decat atat, ei spun ca pana la sfarsitul lunii ianuarie, in tarile respective ar putea fi semnalate de la 55.000 pana la un milion de cazuri.

Aceasta estimare este considerata ca fiind "pesimista" de unii specialisti.

"Epidemia se va opri, atunci cand oamenii nu vor mai atinge bolnavii. Focarul nu se va incheia maine, dar exista lucruri pe care le putem face pentru a reduce numarul cazurilor", a declarat Armand Sprecher, specialist in boli infectioase in cadrul organizarii Medici Fara Frontiere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ebola cazuri Africa Vest, #epidemie Ebola cifre cazuri, #OMS estimare numar cazuri , #Ebola