Ebola starneste panica si nu prea stim ce avem de facut

Duminica, 12 Octombrie 2014, ora 09:45
3829 citiri
Ebola starneste panica si nu prea stim ce avem de facut
Foto: La Tribune

In timp ce insasi ONU isi recunoaste neputinta de a controla fenomenul, iar numaroase tari s-au apucat sa anunte propriile masuri intr-un domeniu unde nu prea stii ce ai de facut, nu ramai cu alta impresie decat una de dezorientare generala.

Este sigur ca unii au intrat in panica, iar altii nu-si dau seama de dimensiunile pericolului care ne paste. Pentru ca Ebola nu-i singurul virus din istorie care a decimat populatia incapabila sa-i gaseasca antidotul, noteaza La Tribune, comentand amenintarea.

Domeniul semnelor de intrebare

Dar sa lasam istoria la o parte si sa ne gandim la zilele noastre. Anuntul de saptamana trecuta, conform caruia o asistenta medicala spaniola era declarata ca fiind primul contaminat din afara Africii, ridica destule semne de intrebare cu privire a capacitatea reala a lumii evoluate de a preveni si trata un eventual focar de infectie de pe propriul teitoriu.

Infirmiera spaniola bolnava de Ebola, tratata cu "serul minune"

Decesul in SUA a unui om sosit gata contaminat din Liberia creaza la randul sau confuzie si dezorientare in public. Omul a decedat, dar anturajul lui se afla inca sub supraveghere, deoarece se crede ca perioada de incubatie a bolii este de trei saptamani.

A murit primul bolnav diagnosticat cu Ebola in SUA

Se cred multe, dar se stiu putine si, aidoma molimelor din evul mediu, fiecare caz ridica semne de intrebare, lasandu-ne mai mult cu banuieli decat cu raspunsuri. Cu banuieli si cu o teama, capabila sa se transforme in panica.

In Franta, o alarma falsa de posibila contaminare a starnit intreaga mass media. Sambata dimineata s-a deschis o linie telefonica speciala, unde publicul poate suna si poate pune intrebari la care de fapt nu se prea cunosc raspunsurile.

Fireste, s-a instituit si un plan de prevenire a bolii, o boala careia nu-i cunoaste nimeni antidotul.

Un glumet ridicat cu targa

In Marea Britanie, s-a organizat un exercitiu care testeaza capacitatea de interventie a autoritatilor, la nevoie. Sute de persoane sunt chemate la testari, pentru a invata sa se apere. Sa se apere de cine? De virusul necunoscut?

Canada a cerut tuturor cetatenilor sai sa paraseasca imediat tarile unde se semnaleaza temutul virus. Totul da mai mult senzatie de spaima si mai putin de ceva concret. Ziarele americane semnalau cazul unui avion Airways, unde la aterizarea in Republica Dominicana, un pasager a stranutat zgomotos.

Zgomotul l-a deranjat pe un altul, care l-a privit chioras, iar pasagerul cu stranutul i-a spus in gluma: "Am Ebola! Esti pierdut". A fost suficient ca sa se prezinte imediat brancardierii cu echipament de protectie si sa-l ia in primire. La Tribune sustine ca momentul a fost si filmat de unul din pasageri.

"Gluma" la bordul unui avion: Scene de groaza dupa ce un pasager a spus ca are Ebola (Video)

SUA, Brazilia, Nicaragua, Mexicul au inasprit controalele in aeroporturi, in porturi si la punctele terestre de trecere a frontierei. Sambata dimineata, Marocul a cerut amanarea Cupei Natiunilor Africane, prevazuta pentru prima parte a anului viitor, dispozitie cu care Conferederatia Africana de Fotbal n-a fost de acord.

Masuri suplimentare de securitate in aeroporturi, pentru prevenirea Ebola

Organizatiile mondiale sunt gata sa aloce fonduri pentru a stavili raspandirea bolii, dar nimeni nu stie nici cum, nici cu cat.

Suspans

Un reprezentant al Bancii Mondiale aprecia saptamana trecuta ca, in cazul cand virusul s-ar extinde in afara actualelor focare, impactul financiar pana la sfasitul anului 2015 ar trebui estimat la 25,7 miliarde euro.

Daca numai cele trei tari puternic atinse, Liberia, Guineea si Sierra Leone ar trebui sa suporte din propriul buget cheltuielile legate de limitarea efectelor Ebola, le-ar putea costa 809 milioane dolari.

Desi asupra problemei Ebola pluteste un suspans desavarsit, avem totusi vesti bune din Spania. Starea asistetei medicale, care se contaminase dupa ce a ingrijit un preot spaniol din Africa, a inceput sa se imbunatateasca brusc.

Acum, Teresa Romero, care era inconstienta, a ajuns sa vorbeasca articulat si chiar sa manifeste o oarecare buna dispozitie.

Faptul l-a relatat presei un cadru medical, care doreste insa sa-si pasteze anonimatul, dat fiind ca asemene informatii au un aspect foarte delicat. E mai bine sa nu se afle ca stii ceva.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#ebola epidemie, #Ebola pandemie, #Ebola tratament, #Ebola prevenire, #Ebola vinecare , #Ebola