Epidemia de Ebola: de ce este contestat tratamentul experimental

Vineri, 08 August 2014, ora 23:23
3778 citiri
Epidemia de Ebola: de ce este contestat tratamentul experimental
Foto: France TV Info

Decizia de a folosi un tratament experimental pentru a trata doi americani infectati cu virusul care produce Ebola a starnit controverse in randul comunitatii stiintifice mondiale.

In conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat stare de urgenta fata de situatia imbolnavirilor de Ebola, este mai mult decat necesar efortul de a gasi un tratament pentru aceasta boala.

La ora actuala, nu exista un tratament pentru Ebola. Cu toate acestea, celor doi americani care au contractat boala in timpul unei misiuni umanitare in Liberia li s-a propus un "ser secret", anunta France TV Info.

Numit ZMapp, acest tratament se afla in faza experimentala. Este vorba despre un tratament pe baza de anticorpi monoclonali, adica molecule directionate specific contra unei alte molecule, ceea ce permite distrugerea de catre sistemul imunitar, dupa cum explica specialistii.

Mapp Biopharmaceutical, o firma din California care a pus la punct acest ser prin teste efectuate pe soareci si maimute, dispune de doze mici din acest ser, care oricum nu poate fi comercializat din cauza ca lipsesc studiile efectuate pe oameni.

Trei fiole cu acest ser au fost trimise in Liberia, iar cei doi americani si-au asumat riscul unui tratament experimental.

La unul din cei doi pacienti, tratamentul a avut efecte spectaculoase, starea lui imbunatatindu-se dupa doar o ora de la administrarea serului.

Dupa ce a fost repatriat in SUA, starea lui s-a imbunatatit: el a putut face cativa pasi. Folosirea acestui tratament ridica unele problem de etica. Specialistii spun ca acest tratament poate avea efecte secundare riscante, punand in pericol viata pacientilor.

"Nu este etic sa propunem o molecula, ale carei efecte secundare nu se cunosc, unor pacienti care au o sansa de 40% de a se vindeca natural", explica dr. Sylvain Blaize, de la Institutul Pasteur.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ebola tratament, #ser tratament Ebola, #cazuri Ebola, #ser experimental Ebola , #Ebola