Epidemia de Ebola: Primul caz de transmitere a bolii in SUA

Luni, 13 Octombrie 2014, ora 10:11
3405 citiri
Epidemia de Ebola: Primul caz de transmitere a bolii in SUA
Foto: San Francisco Chronicle

Testele medicale au confirmat primul caz de transmitere a Ebola pe sol american, situatie care ridica intrebari despre asigurarile date de oficialii din sistemul de sanatate cum ca boala va fi oprita si ca orice spital american ar trebui sa fie in stare sa o trateze.

Autoritatile au intensificat monitorizarea personalului din spitalul in care o un angajat a contractat virsul de la o persoana diagnosticata cu Ebola, Thomas Eric Duncan, in ciuda faptului ca a purtat echipament de protectie, scrie San Francisco Chronicle.

Medicul Tom Frieden, seful Centrului american pentru Controlul si Preventia Bolilor (CDC), a declarat duminica ca ar fi existat o incalcare a protocolului, care ar fi dus la imbolnavirea respectivului angajat care il trata pe Thomas Eric Duncan, dar oficialii nu sunt siguri ce a fost de fapt.

Duncan, care a calatorit din Liberia pentru a-si vizita familia, nu s-a imbolnavit pana cand nu a ajuns in SUA. El a murit miercuri. Angajatul spitalului, al carui nume nu a fost facut public, nu a putut sa spuna cum a incalcat protocolul.

Politia din Dallas a interzis duminica intrarea in cladirea unde se afla apartamentul angajatului. Politistii au batut la usi, au dat telefoane si au impartit pliante pentru a-i atentiona pe locuitorii din zona in privinta situatiei, desi autoritatile din Dallas i-au asigurat ca riscul ii priveste doar pe cei care au avut contact direct cu cei doi bolnavi de Ebola.

Al doilea caz de Ebola in Statele Unite, dupa un test preliminar

Angajatul spitalului a purtat manusi, gluga, masca si pelerina in timp ce l-a ingrijit pe Duncan la a doua vizita a acestuia la Spitalul Presbiterian din Texas, a declarat medicul Daniel Varga.

Duncan, care a ajuns in SUA din Liberia pe 20 septembrie, a mers la spital pe 25 septembrie, invocand dureri de stomac si febra. El i-a spus unei infirmiere ca a venit din Africa, dar a fost trimis acasa. El s-a intors pe 28 septembrie si a fost izolat pentru ca era suspect de Ebola.

Oficialitatile din Texas au monitorizat cu atentie aproape 50 de oameni care au avut sau e posibil sa fi avut un contact direct cu Duncan in zilele cand a inceput sa prezinte simptome si inainte sa fie diagnosticat.

Ultimul imbolnavit a raportat ca are febra vineri noaptea, ca parte a unui regim de automonitorizare impus de autoritati. O alta persoana care a dezvaluit ca a avut un contact "foarte apropiat" cu lucratorul a fost pusa in izolare preventiv. Spitalul inca accepta si alti pacienti, dar majoritatea cazurilor au inceput sa fie trimise altor unitati medicale.

Printre lucrurile pe care CDC le va investiga este modul cum lucratorii si-au scos echipamentul, pentru ca indepartarea incorecta a acestuia ar putea duce la contaminare.

Investigatorii vor verifica si procedurile implicate in dializa si intubarea pacientilor, cum ar fi insertia unui furtun in sistemul respirator al unui bolnav, care au potentialul de a raspandi virusul.

Oficialitatile au dezvaluit ca exista posibilitatea ca in apartamentul bolnavului sa existe un animal de companie, dar acesta nu este suspect de Ebola. In Spania, un caine apartinand infirmierei bolnave de Ebola a fost eutanasiat.

Ebola se raspandeste prin contactul direct cu fluidele corporale ale unei persoane infectate, cum ar fi sangele, transpiratia, voma, fecalele, urina, saliva sau sperma. Aceste fluide trebuie sa aiba un punct de intrare, cum ar fi o taietura, o zgarietura, sau e nevoie ca cineva sa atinga nasul, gura sau ochii cu mainile infectate, sau sa fie stropit.

Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca sangele, voma si fecalele sunt cele mai infectioase fluide, in timp ce virusul apare si in saliva bolnavilor abia cand acestia sunt intr-o stare grava.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#SUA transmitere Ebola, #SUA Ebola infectat, #SUA Ebola personal medical , #Ebola