Epidemia de Ebola si cultura africana: Doua moarte au "inviat", una e "fantoma"

Joi, 25 Septembrie 2014, ora 10:42
2817 citiri
Epidemia de Ebola si cultura africana: Doua moarte au "inviat", una e "fantoma"

Epidemia de Ebola din vestul Africii expune nu numai slabiciunea sistemelor medicale din tarile afectate, ci si multitudinea de superstitii si ignoranta care fac misiunea medicilor si voluntarilor mai dificila. In plus, presa contribuie la perpetuarea unor credinte gresite cu privire la simptome, efecte si tratarea bolii.

In Liberia, in comitatul Nimba, spre exemplu, comunitatile locale sunt ingrozite de "invierea" a doi pacienti morti dupa ce au contractat virusul Ebola, scrie All Africa.

Victimele, doua femei in jur de 60 si 40 de ani respectiv, au murit recent de Ebola in Nimba.

Spre uimirea localnicilor, scrie publicatia citata, decedatele si-au revenit la viata tocmai cand erau pe cale sa fie ingropate. Una dintre ele, continua raportul, a murit dupa doua zile fara mancare si medicamente.

Marturiile celor care traiesc in statele puternic afectate de Ebola - Oamenii sunt in negare, nu cred ca virusul este real

In Nimba, pana saptamana trecuta, era si un medic local ce sustinea ca poate vindeca bolnavii, insa s-a stins si el de Ebola.

Publicatia incheie aratand ca "invierea" celor doua victime a creat panica printre localnici. Unii considera ca una dintre femei este o stafie care nu trebuie sa traiasca printre oameni.

O consecinta a acestei atitudini superstitioase fata de virusul Ebola face ca personalul medical sa fie frecvent atacat de localnicii pe care vin sa ii educe cu privire la preventie si tratare.

Sase voluntari ai Crucii Rosii au fost atacati in Guinea, marti, cand incercau sa colecteze trupul unei persoane care a murit de Ebola.

Atacul a fost atat de violent incat unul dintre voluntari a ajuns la spital cu o rana la gat.

Epidemia de Ebola: Ucisi cu pietre pentru ca voiau sa educe africanii

Atacul vine la mai putin de o saptamana de cand cadavrele a opt persoane, inclusiv personal medical, au fost gasite intr-o latrina intr-un sat din sud-estul tarii. Oamenii, care ofereau localnicilor informatii despre epidemia de Ebola, au fost ucisi de sateni, potrivit autoritatilor.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Ebola femei inviate, #Ebola epidemie morti , #Ebola