Voluntar roman in Africa: Populatia e fara aparare in fata Ebola

Marti, 12 August 2014, ora 19:49
3389 citiri
Voluntar roman in Africa: Populatia e fara aparare in fata Ebola

In Nigeria, unde este stare de urgenta din cauza virusului Ebola, populatia, in mare parte saraca, este "fara aparare" intrucat nu exista asigurari medicale sau un sistem de sanatate, oamenii fiind sfatuiti sa se spele cu apa sarata, spune un voluntar roman in misiuni medicale in aceasta tara.

Aradeanul Gabriel Vitelar, voluntar in misiuni medicale in Nigeria, a calcat pe pamant african, pentru prima data, in 2008, cand isi programase o misiune de doua luni, alaturi de membrii unei fundatii umanitare americane. Nu a mai parasit insa aceasta tara, afirmand ca tot ce credea despre civilizatie si umanitate s-a schimbat. A vazut atatea tragedii in doar doua luni, incat nu ar mai fi putut reveni la viata sa linistita din Arad.

Primul european ucis de Ebola

Gabriel Vitelar este inginer electronist, iar in urma cu sase ani, un prieten nigerian care lucrase in anii 2000 la Timisoara, in domeniul cercetarii genetice, i-a cerut ajutorul pentru o misiune umanitara in tara sa de origine.

"Am plecat in Africa pentru o misiune de doua luni. Nu planuisem sa raman atat de mult, dar nu am mai putut parasi acest loc in care oamenii au nevoie de ajutor mai mult decat oriunde. De atunci, particip ca voluntar la misiuni medicale in mai multe zone in care saracia si chinul sunt greu de descris in cuvinte", povesteste aradeanul.

Epidemia de Ebola: Care a fost "pacientul zero" de la care a inceput totul

El a umblat cu o caravana medicala prin multe parti ale Africii, intre care Liberia, Togo si Benin.

In Lagos alaturi de alti romani

Romanul se afla acum in Lagos, unde guvernatorul a impus unele reguli in speranta ca epidemia de Ebola nu se va extinde.

"Aici, un flacon mic de dezinfectant pentru maini costa acum echivalentul a cinci euro, cand salariul mediu e sub o suta, iar asta in Lagos, cel mai mare oras. Pretul a crescut exponential tocmai pentru ca acum ar fi nevoie de astfel de produse. In sate, nu se pune problema preventiei. Chiar si in Lagos, recomandarea e de a ne spala cu apa sarata", povesteste Vitelar.

Zvonurile cu privire la Ebola au aparut in Nigeria in urma cu cinci-sase saptamani, "dar oamenii nici nu-si permit sa ia in serios amenintarea".

"Se vorbeste despre epidemie, dar in afara de cateva masuri de prevenire puerile, pe alocuri chiar ciudate, nu am observat nimic. Din cauza situatiei economice din regiune, populatia fiind impartita intre un foarte mic procent de oameni bogati, iar restul saraci, putini sunt cei care au sanse la un tratament medical adecvat. Aici nu exista asigurari medicale sau un sistem de sanatate. Trebuie sa platesti pentru orice. Practic, populatia e fara aparare in fata Ebola", spune voluntarul roman.

Pericolul Ebola: Harta unei pandemii globale si cati oameni ar fi afectati in Romania

Alaturi de el, in misiunile medicale sunt implicati si alti romani, iar majoritatea locuiesc in Lagos.

"Dupa aparitia epidemiei, exista ingrijorare, dar niciunul dintre noi nu a plecat de aici. In cazul unei raspandiri in masa a virusului, misiunea diplomatica a Romaniei a comunicat procedurile pe care le avem de urmat. Asta e valabil doar in cazul celor care s-au inregistrat la ambasada", spune Gabriel Vitelar.

Organizatia pentru care lucreaza ca voluntar aradeanul se numeste Glean Ministries si are ca tinta principala zonele rurale si populatia tribala, unde ofera ajutor umanitar, de la cel medical pana la cel social si educational.

Voluntarii sunt din diferite tari ale lumii, dar in principal din SUA si Romania. Pana acum, pentru perioade mai lungi sau mai scurte, au lucrat aproximativ 20 de romani in misiunile organizatiei, adica medici stomatologi, asistente, tehnicieni, ingineri, dar si instalatori sau tamplari.

Asistenta medicala in conditii tragice

"Misiunile medicale se desfasoara in functie de buget. Am reusit sa aducem un autobuz din SUA si sa-l convertim intr-un spital mobil. Medicii sunt angajati de catre organizatia non-profit, iar medicii stomatologi sunt voluntari mai ales din Romania. Mergem pentru a acorda asistenta medicala in zonele in care oamenii n-au vazut doctor in viata lor si unde vieti de copii sunt pierdute sau distruse doar pentru ca nu au acces la un tratament care costa uneori echivalentul unui leu romanesc", povesteste voluntarul roman.

Voluntarii sunt implicati si in activitatile sociale, pentru ca spun ca nu pot sta deoparte cand vad saracia crunta, care ucide copii.

"Situatia e tragica adesea. De exemplu, in Africa vezi mame care isi sacrifica un copil pentru a supravietui celalalt. O femeie care are doi copii si mijloace de a intretine doar unul va face acest gest de cele mai multe ori. Isi lasa copilul sa moara, dar ii da o sansa celuilalt. Astfel de imagini nu au cum sa-ti dispara din minte vreodata", spune aradeanul.

Voluntarii incearca sa-i invete pe africani sa se autosustina, sa-si procure singuri mancarea, acolo unde este posibil acest lucru.

"Desfasuram si programe sociale dupa modelul 'da-le undita si invata-i sa prinda pestele'. Dar in tari precum Liberia, nu prea poti sa te astepti la rezultate. Ultima oara cand am fost acolo era un dezastru greu de descris", spune inginerul roman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Ebola epidemie Africa, #Ebola epidemie morti , #Ebola