Ambasadele SUA, atacate in Yemen, Egipt si Libia - zeci de raniti

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 17:35
5632 citiri
Ambasadele SUA, atacate in Yemen, Egipt si Libia - zeci de raniti

Demonstrantii au atacat reprezentantele diplomatice ale SUA in Yemen si Egipt, joi, protestand fata de un film pe care il considera blasfemiator. In acelasi timp, vase americane de razboi se indreapta spre Libia, unde protestele au devenit violente si au cauzat moartea ambasadorului american si a altor trei diplomati.

Sute de demonstranti yemeniti au patruns in complexul fortificat din Sanaa al ambasadei americane, scandand: "Ne sacrificam pentru tine, Mesager al lui Dumnezeu". Anterior, au spart geamurile biroului de securitate din fata ambasadei si au incendiat masinile aflate in apropiere, scrie Reuters.

"Observam un foc in interiorul complexului si fortele de securitate trag in aer. Demonstrantii fug si apoi se intorc sa atace", a povestit un martor. O sursa din fortele de securitate a precizat ca cel putin 15 persoane au fost ranite, unele de gloante. Un purtator de cuvant al ambasadei a anuntat ca toti angajatii sunt in siguranta.

In Egipt, protestatarii au aruncat cu pietre in cordonul de politie din fata ambasadei SUA din Cairo, dupa ce au escaladat zidul ambasadei si au dat jos steagul american. Unele surse spun ca cel putin 29 de persoane au fost ranite in Cairo in violentele izbucnite miercuri si care s-au agravat joi.

Cu o zi inainte, atacatori islamisti au luat cu asalt consulatul american din Benghazi, Libia, ugigandu-l pe ambasadorul Christopher Stevens ai alti trei diplomati. Opt libieni au fost raniti in acelasi incident ce a declansat condamnari din intreaga lume.

Presedintele american, Barack Obama, a jurat sa "aduca justitia" atacatorilor islamisti responsabili de moartea americanilor, iar marina americana a mutat doua distrugatoare in directia coastei libiene, pentru o mai mare flexibilitate in eventualitatea unor actiuni impotriva tintelor libiene.

Armata americana a mai detasat si o echipa de securitate pentru a spori siguranta americanilor din Libia. Oficialii americani sustin ca atacul a fost pregatit dinainte si a fost dus la indeplinire pentru a marca 11 ani de la atacurile al-Qaida impotriva SUA, din 11 septembrie 2001.

Organizatorii atacului din Libia s-au folosit de indignarea produsa de un film anti-islam ce l-ar insulta pe profetul Mahomed. Dupa aparitia trailerului filmului dublat in limba araba pe retelele de socializare, protestatarii au inceput sa se adune in fata ambasadelor americane din Egipt, Libia, Yemen dar si Maroc, Sudan si Tunisia si alte tari din occident.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proteste film Mohamed Egipt, #proteste ambasada SUA, #proteste ambasada SUA Yemen , #Egipt