Condamnati la teroare: drama crestinilor din Egipt

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 22:55
4034 citiri
Condamnati la teroare: drama crestinilor din Egipt
deutsche welle

Pentru multi crestini din Egipt perioada Mubarak a avut si partile ei bune. Chiar daca tara dispune acum de mai multa libertate, crestinii(coptii) traiesc in teroare.

In primele demonstratii impotriva regimului Mubarak, din luna ianuarie a anului trecut, crestinii si musulmanii au marsaluit impreuna. Solidaritatea lor s-a evaporat insa rapid. Schimbarile socio-politice au adus noi libertati populatiei majoritare, inclusiv aceea de a discrima fara masura minoritatile religioase. Suferinta s-a abatut, mai ales, asupra crestinilor.

In ultimele luni, in Egipt, au fost arse mai multe biserici crestine, zeci de credinciosi copti fiind ucisi. La astfel de consecinte s-a ajuns dupa ce crestinii au protestat impotriva ingradirii libertatii lor religioase. In Egipt, din pacate pentru crestini, aceasta discriminare are o lunga traditie, conform Deutsche Welle.

In 1981, presedintele statului de atunci, al-Sadat, l-a arestat pe patriarhul coptilor, inchizandu-l in manastirea Sfantul Bishoy. Episcopul a fost eliberat 4 ani mai tarziu de catre presedintele Mubarak, succesorul lui al-Sadat.

Un lider local crestin, Zhaki Sarabamoni, declara pentru Deutsche Welle: "situatia crestinilor s-a schimbat radical dupa revolutia din ianuarie, 2011. De atunci, crestinii din Egipt traiesc in frica si teroare. Nu stiu ce se va intampla cu noi. Am constientizat ca relatiile dintre musulmani si crestini s-au schimbat in rau. Musulmanii se lupta cu toate fortele pentru putere, iar noi nu trebuie sa stam deoparte. In ultimii 30 de ani nu am trait asa ceva".

El adauga ca se bucura de caderea lui Mubarak, dar acum, spre deosebire de perioada fostului dictator, crestinii egipteni traiesc intr-o mare incertitudine.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#crestini Egipt, #Mubarak Egpt, #musulmani Egipt crestini , #Egipt