Ziare.com

Criza din Egipt, explicata prin teoria sistemelor complexe?

Marti, 15 Februarie 2011, ora 22:17

   

Criza din Egipt, explicata prin teoria sistemelor complexe?
Oamenii de stiinta care studiaza sistemele complexe avertizeaza referitor la "valurile de instabilitate politica", care ar fi cauzate de "fenomene cuplate" intre ele, de tip financiar si energetic, asa cum se intampla acum in Orientul Mijlociu.

O modelare matematica mai buna a relatiilor complexe intre sisteme ar putea duce la anticiparea urmatoarelor instabilitati si a locului unde ele ar putea sa apara, se precizeaza intr-un articol publicat in New Scientist.

Criza alimentelor devine o problema politica in Egipt

Egiptenii sunt cei mai mari importatori si consumatori de grau din zona, statul facand eforturi mari pentru mentinerea pretului la paine, acordand subventii masive.

Egiptul se va confrunta in urmatoarea perioada cu o adevarata "criza a painii", crede
Yaneer Bar-Yam, director al Complexului New England Systems Institute Cambridge, Massachusetts.

Acesta a studiat relatiile si interdependentele complexe, ca si "sisteme ierarhice" in cazul producerii si comercializarii painii in Egipt, pornind de la importul de grau si pana la produsul finit obtinut in brutarii.

Concluzia sa este ca putem asista la un colaps in aceasta tara, cauzat de criza alimentelor atat datorita preturilor mari, care nu mai pot fi tinute sub control de catre stat, cat si penuriei lor de pe piata egipteana.

Situatia reprezinta "un motiv real de ingrijorare", conform studiilor lui Tad Homer-Dixon, de la Universitatea Waterloo din Ontario, Canada, care a avertizat anterior ca "inclusiv penuria de alimente si saracia pot provoca colapsul catastrofal in sistemele complexe moderne".

Astfel, daca lumea nu se va intoarce la munca in curand, foametea se poate generaliza pe scara larga in aceasta tara, ducand la noi manifestari de strada ale civililor.

Conform specialistilor, "criza alimentelor" a declansat partial revoltele din zona, din Tunisia, Algeria, Maroc, Iordania, Yemen si Egipt.

In acelasi timp, Banca de investitii Nomura, din Asia, a intocmit recet o lista cu 25 de guverne vulnerabile la penuria alimentara. Este vorba de tarile care depind de importurile masive si ale caror populatii cheltuie mai mult de o treime din venituri pentru achizitionarea produselor alimentare.

Concluzia cercetatorului Bar-Yam este ca situatia din majoritatea tarilor din zona, supuse zeci de ani regimurilor dictatoriale, ar putea transforma Orientul Mijlociu intr-un "sistem auto-critic organizat, care poate colapsa oricand".

Astfel de sisteme vulnerabile pot genera evenimente in cascada, la intervale de timp mici.

Crearea modelelor matematice apeland la teoria sistemelor complexe ar putea duce la anticiparea si previzionarea instabilitatilor urmatoare si chiar a locului unde acestea pot aparea.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2437 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Teoria ...ca teoria ,dar practic "SA" vrut revolta !

Cred cu fermitate, ca un popor de 80 milioane ,popor care in marea lui majoritate a stat in banca lui,NU este declansatorul.Imaginativa 5000-8000 de someri,care ies in Piata Victoriei,o ocupa strigind jos Basescu.In acelasi timp alti baieti( 2-3000 ) strinsi de prin Stadioane,insetati de placerea dezordinii,cu jandarmi in civil printre ei,pornesc un atac inpotriva celor din piata. Si dupa zile de atacuri si contraatacuri,Basescu,senin i-si da demisia. A-ti inebunit ? 10.000 de ciumpalaci au rasturnat puterea atunci cind 80.000.0000 stau si privesc la Tv. ?
Nu !,baieti, Mubarac a negociat in cele 18 zile conditiile plecarii.I sa impus,dar nu a plecat de frica multimii de numai 10.000 stiind ca are in spate 80.000.000. Cine ia impus.....asta e o alta "necunoscuta" pe care JMECHERII o declara astazi ca .....o TEORIE A SIST. COMPLEXE ! O vrajeala mai mare de adormit copii nu am mai vazut !

 

Sarmanul de tine ce imaginatie bolnava ai! Du-te la doctor omule!

.

DRAGULUI MOLDOVEAN,

Situatia lui de sanatate a impus aceasta negociere! Nu poti lasa un gol de 80 de milioane de oameni, langa Israel! Cand totul era pregatit, s-a dat voie si la demonstratia "drepturilor universale ale omului",prin intermediul netului si telefoniei! Restul, povesti, cum bine spui! Oricum, este de admirat poporul egiptean si armata! M-a impresionat pana la lacrimi vizionarea curateniei facute in urma lor, in Piata Trahir! Si comparam, involuntar, cu "golananiada" minereasca a echipei rusofone, Ilici s Brucan!

Democratia asigura supapa de sublimare periodica a conflictelor sociale mocnite; statele autocrate care si-au dublat sau triplat populatia intr-o generatie fara a asigura capacitati alimentare proprii si locuri de munca noilor generatii sunt vulnerabile

Solutia istorica practicata de elitele conducatoare aflate la ananghie in cazuri similare este razboiul cu un inamic extern real sau inventat

Asa se explica provocarile obraznice si apologia confruntarilor militare cu inamici externi pe care unii din regiunea Orientului Apropiat incearca sa le declanseze pentru conservarea privilegiilor si evitarea conflictelor interne majore

Urmand aceasta logica, egiptenii ori se democratizeaza si atunci puterea si responsabilitatile se vor reaseza intr-un echilibru relativ pe intreaga arhitectura sociala, ori vor avea un conflict intern generat de perpetuarea sistemului represiv versus nemultumirea generala care a atins pragul critic, ori isi vor cauta un inamic extern ca factor de coeziune nationala

 

Vor mai trece secole ...

Vor mai trece secole pana se va putea realiza un astfel de model matematic - cat de cat acceptabil, model exact - NICIODATA ! Sunt simple speculatii ... matematice.
Teoria nu este chiar noua (aprox. jumatate de secol) insa aplicarea ei este aproape imposibila.

 

BUNA GLUMA! LE TREBUIE SISTEME DUPA CE I-AU LASAT IN GUNOI?

"Amuzanti" americanii astia! Ca si fratii lor "cercetatori britanici"! Dupa ce i-au terminat cu razboaie, invazii si foamete, pentru a pune mana si exploata toate resursele altor natii, acum creeaza "sisteme" pentru a previziona cine moare primul? Poate se vor gandi la desalinizarea marilor si vor avea apa si pentru culturi! Chiar si in Orientul Mijlociu! Unora li se da bani, anual, pentru acest lucru, de ani de zile, si nu fac nimic! "Ielitele" sustinute si de SUA si de Anglia, Rusia, Franta sau Germania nu fac decat sa puna mana pe bani si sa-i transfere in off-shore-uri create pentru ele!

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor