Cum s-a transformat Egiptul dintr-o destinatie turistica de top intr-un centru al terorismului

Sambata, 25 Noiembrie 2017, ora 19:44
9782 citiri
Cum s-a transformat Egiptul dintr-o destinatie turistica de top intr-un centru al terorismului
Foto: CC0 Creative Commons

Considerata in trecut una dintre cele mai importante atractii turistice ale Egiptului, peninsula Sinai a capatat in ultimii ani reputatia unui centru al terorismului, pe fondul unor atacuri violente care au zguduit regiunea.

Atacul de vineri de la o moschee din localitatea Bir al-Abd, un atentat coordonat cu bombe si arme de foc, vine in sprijinul acestei afirmatii, scrie Washington Post.

Este unul dintre cele mai grave atacuri teroriste din istoria Egiptului, numarul mortilor depasindu-l pe cel al victimelor din presupusul atac cu bomba de la bordul avionului care s-a prabusit in Sinai in 2015, si al doilea cel mai grav atac terorist din 2017, dupa atacul sinucigas de luna trecuta din Mogadishu, Somalia, in urma caruia au murit 358 de oameni.

Vorbim de o regiune care are doar 1,4 milioane de locuitori, in timp ce in Somalia doar Mogadishu are o populatie de peste 2 milioane de oameni.

De asemenea, au fost inregistrate anul acesta in Sinai mai multe decese in atacuri teroriste la scara larga decat in orice alta tara cu exceptia Siriei, Irakului, Afganistanului si Somaliei, fiecare cu o populatie de zece ori mai mare decat a peninsulei.

Nu toata peninsula este afectata in mod egal. Astfel, atacurile recente au avut loc cu precadere in nord, spre deosebire de situatiile din trecut, cand erau vizate in special atractiile turistice din sud, precum Sharm El Sheikh. Acest lucru se explica partial prin faptul ca acestea sunt pazite mai bine.

Bir al-Abd se afla in afara zonei traditionale de conflict din estul Sinaiului de Nord si aproape de Arish, cel mai mare oras din peninsula. Grupul islamist Wilayat Sinai, afliliat gruparii teroriste Statul Islamic, incearca in prezent sa isi extinda teritoriul catre centrul Sinaiului si sa lanseze atacuri in alte zone ale Egiptului.

"Atacul nu arata neaparat faptul ca Statul Islamic are autoritate in zona, ci ca statul egiptean nu are autoritate", spune Zack Gold de la Centrul Rafic Hariri pentru Orientul Mijlociu din cadrul Atlantic Council.

Un alt aspect neobinuit este vizarea moscheii sufi, in conditiile in care, pana recent, atacurile din Sinai vizau tinte politice sau militare, mai putin civile.

In trecut, Statul Islamic a amenintat comunitatea sufi din Egipt, iar acesta ar putea fi un motiv al atentatului recent.

Ramane de vazut care va fi raspunsul autoritatilor la escalarea amenintarilor in Sinai.

Presedintele egiptean Abdel Fatah al-Sissi a declarat in urma atacului ca armata va raspunde cu o "forta bruta" si s-au raportat lovituri aeriene in desert, pe urmele atacatorilor.

Insa o mare parte din Sinai se afla sub stare de urgenta din 2014, ceea ce inseamna o prezenta militara puternica si activitati antiteroriste in regiune.

"Cand presedintele spune ca vom avea un raspuns aspru, ce poate fi mai aspru decat ceea ce deja s-a facut? Si cum va avea mai mult succes?", se intreaba Gold.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#atac terorist Sinai, #atentat moschee Egipt , #Egipt