Dupa "faraonul" Mubarak, in Egipt se naste un nou cult al personalitatii

Autor: Ana Ilie
Sambata, 03 August 2013, ora 10:27
3278 citiri
Dupa "faraonul" Mubarak, in Egipt se naste un nou cult al personalitatii

Generalul Abdel-Fattah el-Sisi, pe scurt generalul Sisi, este noua stea a politicii egiptene, noua vedeta rock, noul "tatuc" al natiei si, bineinteles, primul aparator al patriei.

In uniforma presarata cu medalii si ochelari de soare fumurii, Sisi este peste tot, de la postere si bannere la televiziune. In afise, este proclamat "leul natiunii", cantecele ii promit: "Suntem langa tine".

La nici o luna dupa ce l-a arestat pe presedintele in functie al tarii, Sisi se scalda intr-o mare de adulatie populara, ce i-a atras comparatii cu primul lider carismatic al Egiptului modern, fostul presedinte, Gamal Abdel-Nasser, scrie AP.

Toata palalaia este intetita din rasputeri de presa de stat si canalele de televiziune apropiate armatei. E drept ca si generalul si-a cultivat o imagine ce-l infatiseaza diferit de ce se asteapta de la un militar.

La o ceremonie de absolvire la academia de politie, si-a ascuns cu greu lacrimile. Masina de propaganda a armatei il infatiseaza drept un lider tanar si energic. La un concert in aer liber la Cairo, in aprilie, a urcat pe scena, a luat microfonul ca o adevarata vedeta pop si a transmis multimii sa nu-si "faca griji pentru Egipt".

Sunt si voci care avertizeaza ca noul cult al personalitatii deschide drumul unui regim autoritar, mai ales ca vine dupa o lovitura militara. Unii spun chiar ca Sisi va renunta la uniforma militara si va candida la presedintie in elegerile ce vor avea loc anul viitor, cu toate ca acesta a negat ca ar avea aceasta intentie.

Radacinile adulatiei generale se afla in indepartarea presedintelui in functie, Mohamed Morsi, la 3 iulie, de catre armata. Milioane de egipteni doreau sa-l vada plecat pe Morsi si satisfactia provocata de arestarea acestuia de catre seful armatei si ministru al Apararii, insusi generalul Sisi, se vede cu ochiul liber in nivelul ridicat al simpatiei populare pentru acesta.

Tot sentimentul generat de Sisi poate fi interpretat si ca nevoia acuta a unei natiuni ce-si cauta un lider, o figura nationalista carismatica. Increderea in armata egipteana a supravietuit faptului ca aproape fiecare familie a avut un membru de sex masculin implicat in razboaiele recente si faptului ca generalii se aflau in anticamera puterii in cele sase decenii de regim autoritar.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Egipt cult personalitate general Sisi, #Egipt comandant armata , #Egipt