Egipt: Armata a numit un nou prim-ministru

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 11:02
1258 citiri
Egipt: Armata a numit un nou prim-ministru
Foto: yalibnan.com

Armata egipteana l-a numit, joi, pe Kamal Ganzouri in functia de prim-ministru al tarii. El a fost desemnat sa formeze un nou guvern.

Cabinetul anterior si-a dat demisia in aceasta saptamana, in urma protestelor din Cairo si din alte orase egiptene. Un consiliu militar a declarat ca saptamana viitoare vor avea loc alegeri parlamentare in Egipt, asa cum era programat, transmite BBC.

Ganzouri, in varsta de 78 de ani, a mai fost premier al tarii intre 1996 si 1999, in regimul lui Mubarak. Premierul a acceptat sa conduca un guvern de salvare nationala, pentru accelerarea procesului alegerilor prezidentiale, dupa ce s-a intalnit, marti, cu feldmaresalul Mohamed Hussein Tantawi, seful consiliului militar. In plus, s-a zvonit ca Ganzouri ar putea fi unul dintre candidatii la presedintia tarii.

Egiptul se confrunta, de o saptamana, cu proteste violente. Mii de oameni s-au strans pana acum in Piata Tahrir, din capitala tarii. Zeci de oameni au murit de la inceputul revoltelor, in timp ce alte cateva sute au fost raniti. Protestatarii au anuntat, pentru vineri, o alta adunare.

Initial, armata Egiptului, care a preluat conducerea tarii dupa caderea regimului Hosni Mubarak, in urma revoltei populare de la inceputul lui 2011, anuntase ca alegerile nu ar putea avea loc pana la sfarsitul lui 2011 sau inceputul lui 2012.

Alegerile parlamentare sunt programate pentru data de 28 noiembrie.

Curtea Suprema a Fortelor Armate urmareste o tranzitie spre o conducere civila, dupa plecarea fostului presedinte, Hosni Mubarak, in luna februarie. Cu toate acestea, egiptenii se tem ca Armata vrea ajunga la sefia statului.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Kamal Ganzouri prim ministru, #Kamal Ganzouri premier Egipt, #revolta Egipt prim ministru , #Egipt