Egipt: Liderii interimari intind ramura de maslin Fratiei Musulmane

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 11:41
1173 citiri
Egipt: Liderii interimari intind ramura de maslin Fratiei Musulmane

Fratia Musulmana si partidul islamist Nour vor primi o oferta din partea premierului interimar, pentru a ocupa functii in guvernul de tranzitie al Egiptului.

Hazem el-Beblawi, fost ministru de Finante, a devenit, marti, premier interimar al Egiptului, iar seful opozitiei liberale, laureatul Nobel pentru Pace, Mohamed ElBaradei, a fost numit vicepresedinte pentru relatii externe, scrie Al Jazeera.

Dupa anuntarea acestor numiri s-a precizat ca posturile ministeriale in noul Guvern vor fi oferite Partidului Libertate si Justitie, bratului politic al Fratiei Musulmane si partidului islamist Nour.

Actiunile luate de conducerea Egiptului vin la aproape o saptamana dupa ce armata l-a arestat pe presedintele islamist Mohammed Morsi si l-a ales pe magistratul Adly Mansour sa conduca tara. Mansour si-a limitat imediat puterile (extinse de fostul presedinte, spre nemultumirea egiptenilor) si a emis o agenda de organizare a alegerilor.

Principala coalitie de opozitie din Egipt si islamistii au respins insa agenda pentru revizuirea Constitutiei si alegerile prezidentiale. Mai mult, Fratia Musulmana a declarat pentru France 24 ca respinge oferta de a se alatura noului guvern. Fratia denunta "lovitura militara" si militeaza pentru reinstaurarea in functie a lui Morsi.

La scurt timp dupa ce partidele islamiste si-au anuntat pozitiile, seful armatei egiptene a declarat public ca armata nu va accepta "manevrele" politice.

Ministrul Apararii, Abdel-Fattah el-Sissi, a precizat ca "viitorul natiei este prea important si sacru pentru manevre si deturnari, oricare ar fi justificarile".

Violentele escaladeaza in Egipt: Armata a mai ucis 15 persoane

Ultimele evolutii din Egipt au loc dupa o saptamana agitata, marcata de arestarea presedintelui Morsi in cadrul unei lovituri militare. Acesta este in prezent retinut la sediul Garzii Republicane.

Sustinatorii lui Morsi continua insa sa fie maniosi pe felul in care a fost indepartat de la putere acesta. Ciocnirile dintre acestia si fortele de securitate s-au soldat cu 51 de morti luni, cand au fost raniti si 435 de oameni. A fost cea mai sangeroasa zi la Cairo dupa revolutia prin care presedintele Hosni Mubarak a fost indepartat de la putere, in 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Egipt formare guvern islamisti, #Egipt Fratia Musulamna guvern , #Egipt