Egipt: Macelul protestatarilor, condamnat pe plan international

Autor: Ana Ilie
Joi, 15 August 2013, ora 09:07
1081 citiri
Egipt: Macelul protestatarilor, condamnat pe plan international

Comunitatea internationala a reactionat condamnand cu duritate brutalitatea cu care fortele de securitate au distrus taberele protestatarilor din capitala egipteana Cairo. Doua tabere ale sustinatorilor presedintelui arestat, Mohamed Morsi, au fost luate cu asalt miercuri de autoritati, rezultand aproape 300 de morti.

Secretarul american de Stat, John Kerry, a luat pozitie afirmand ca evenimentele din capitala egipteana sunt "deplorabile" si "o lovitura reala eforturilor de conciliere", scrie BBC.

Utilizarea fortei de catre autoritati impotriva protestatarilor a fost condamnata si de sefa politicii externe europene, Catherine Ashton, si secretarul general ONU, Ban Ki-moon.

Guvernul interimar al tarii a declarat stare de urgenta timp de o luna in intregul Egipt.

Protestatarii cereau reinstalarea presedintelui Mohamed Morsi, arestat de armata la 3 iulie in urma unor ample proteste nationale.

Fratia Musulmana, care il sprijina pe Morsi si actiunea de protest, sustine ca bilantul mortilor este mult mai mare - peste 2.000 de persoane ucise cand fortele de securitate au distrus doua tabere improvizate in piata Nahda si apropae de moscheea Rabaa al-Adawiya.

Guvernul interimar sustine ca sunt "doar" 235 de morti civili si 43 de politisti, insa niciuna din cifre nu poate fi verificata independent deocamdata. Premierul interimar Hazem Beblawi a aparat operatiunea, spunand ca autoritatile au fost nevoite sa restaureze securitatea.

Si ministrul de Interne a precizat ca politia s-a ocupat "profesionist" de protestatarii in mijlocul carora se infiltrasera grupari armate.

Vicepremierul Mohammed ElBaradei si-a anuntat insa demisia din guvern, in urma brutalitatilor.

Morsi, membru al Fratiei Musulmane, a fost indepartat de la putere la 3 iulie de generalul Abdel Fattah El-Sisi, seful armatei si ministru al Apararii, dupa proteste de masa ce ii cereau demisia.

Sustinatorii sai continua sa protesteze zilnic in strada si Fratia sustine ca nu vor abandona protestul pana cand Morsi nu este repus in functie.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Egipt violente condamnare, #Egipt protestatari omorati , #Egipt