Egipt: Razboi deschis intre presedinte si Curtea Constitutionala

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 11:17
1564 citiri
Egipt: Razboi deschis intre presedinte si Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala Suprema din Egipt a inghetat un decret prezidential prin care se reinstala Parlamentul tarii, la cateva ore dupa ce Legislativul s-a reunit, sfidand justitia si armata egipteana. Decizia Curtii adanceste o criza declansata duminica de noul presedinte egiptean, Mohamed Morsi, fost membru al Fratiei Musulmane.

"Curtea a ordonat inghetarea decretului presedintelui", a precizat o sursa judiciara, adaugand ca aceasta a mai "ordonat ca decizia sa anterioara sa fie implementata", scrie France24.

Noua miscare a Curtii a venit dupa ce Parlamentul s-a reunit, marti, pentru scurt timp, fiind convocat de Morsi, in pofida faptului ca, luni, Curtea Suprema a respins decretul presedintelui de a reinstala Parlamentul pe care il dizolvase armata.

"Ne-am adunat azi aici pentru a revizui deciziile Curtii Constitutionale Supreme", a spus, marti, presedintele camerei inferioare a Parlamentului, Saad al-Katatni. "Vreau sa subliniez ca nu contrazicem decizia, ci ne uitam la un mecanism de implementare a deciziei Curtii", a adaugat acesta.

Katatni a mai spus ca Parlamentul a trimis decizia invalidarii camerei Curtii de Casatie.

Dupa toate aparentele, in Egipt se duce o lupta intre presedinte pe de o parte si justitie si Consiliul Suprem al Fortelor Armate (SCAF) pe de alta parte. Mohamed Morsi a anuntat reinstituirea camerei inferioare a Parlamentului, unde majoritari sunt islamistii, la o luna dupa ce Curtea a considerat ca anumite articole din legea privind alegerile parlamentare sunt invalide.

Puternicul SCAF, care conduce tara dupa caderea regimului lui Hosni Mubarak, a dizolvat camera pe baza acestei decizii, in ciuda nenumaratelor obiectii ale celor ce doresc intoarcerea armatei in baraci si transferul puterii in mainile civililor. Apoi, SCAF a emis o declaratie constitutionala care acorda armatei puteri sporite si, in absenta Parlamentului, a preluat puterea legislativa.

Decretul lui Morsi stipuleaza si organizarea de noi alegeri parlamentare, la doua luni dupa aprobarea prin referendum a noii constitutii a Egiptului, si adoptarea unei noi legi care sa reglementeze activitatea Parlamentului.

Confruntarea dintre noul presedinte, pe de o parte, si jsutitie si SCAF pe de alta parte, a determinat SUA sa ceara Egiptului sa respecte"principiile democratice".

Curtea Constitutionala a subliniat ca nu este "parte a niciunui conflict politic... insa limita datoriei sale sacre este protejarea textelor constitutiei". Cu toate acestea, presa anunta luni ca este vorba despre un "cutremur politic".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#Egipt parlament curtea constitutionala, #Egipt conflict presedinte curtea constitutionala , #Egipt
Comentarii
Poza Jabba the Hutt
Jabba the Hutt
rank 5