Egiptul fierbe: Islamistii ies in strada

Autor: Ana Ilie
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 09:44
3076 citiri
Egiptul fierbe: Islamistii ies in strada

Islamistii ies vineri in strada in Egipt, pentru a-si manifesta sustinerea fata de presedintele indepartat de la putere de armata, Mohammed Morsi. Observatorii se asteapta la ciocniri violente intre islamistii sustinatori ai Fratiei Musulmane, si opozitia ce a dorit demisia lui Morsi.

Joi, zeci de persoane au fost ranite in ciocniri in orasul natal al lui Morsi si exista posibilitatea ca violentele sa se extinda. In peninsula Sinai, langa Israel, au existat deja atacuri ale militantilor, scrie Reuters.

Felul in care armata va gestiona eventualele violente va influenta felul in care SUA si alte puteri internationale vor continua sa ajute Egiptul. Deja, faptul ca Morsi a fost indepartat de armata de la putere, in urma a ceea ce unii au numit lovitura militara, a pus probleme SUA, ce revizuieste ajutorul militar si civil de 1,5 miliarde de dolari anual.

Protestele de vineri se vor numi "Vinerea Respingerii". "Vom continua sa asiguram locurile unde se protesteaza cu trupe si avioane, daca este necesar, pentru a ne asigura ca demonstrantii pro si contra Morsi nu se incaiera. Ii vom lasa sa demonstreze si sa se deplaseze unde doresc", a declarar un reprezentant al armatei.

Opozantii politici ai lui Morsi au incercat sa explice ca arestarea acestuia nu este o lovitura militara, intrucat armata a ascultat doar de vointa poporului.

Seful Curtii Constitutionale a Egiptului, Adli Mansour, a depus, joi, juramantul in calitate de presedinte interimar al tarii.

Egipt: Ultimatumul pentru Morsi a expirat - victime in confruntarile violente

Cu doar o zi inainte, Mohammed Morsi, primul presedinte al Egiptului ales prin vot democratic, a fost inlaturat de la putere, dupa ce i se daduse un ultimatum de 48 de ore, care expirase la ora locala 19:00, miercuri. Dupa expirarea termenului, armata a anuntat eliberarea lui Morsi din functia de presedinte al statului si desemnarea unui guvern interimar.

Un oficial al armatei a explicat arestarea presedintelui Mohammed Morsi, ca masura "preventiva". Acesta a adaugat ca presedintele ar putea fi judecat pentru acuzatiile aduse de opozantii sai.

Revolutie in Egipt: Presedintele Morsi, inlaturat - urmeaza anticipate (Galerie foto)

In iunie, peste 22 de milioane de egipteni au semnat o petitie prin care cereau demisia presedintelui Mohammed Morsi, pe care il acuzau ca nu a facut nimic pentru ameliorarea nivelului de trai din tara. De strangerea semnaturilor s-a ocupat gruparea Tamarod, care i-a indemnat pe semnatarii petitiei sa ia parte la proteste.

Manifestantii au iesit in strada ca urmare a nivelului scazut de trai si au luat amploare dupa ce presedintele Morsi a dat o dispozitie prin care si-a marit prerogativele si a propus o constitutie bazata pe legea islamica, Sharia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Egipt proteste Fratia Musulmana, #Egipt proteste islamisti , #Egipt