Egiptul, pe muchie: Elicopterele militare survoleaza palatul prezidential

Marti, 02 Iulie 2013, ora 18:19
2704 citiri
Egiptul, pe muchie: Elicopterele militare survoleaza palatul prezidential

Elicopterele militare survolau, marti dupa-amiaza, palatul prezidential din Cairo. Presedintele egiptean Mohammed Morsi tocmai a respins un ultimatum al Armatei de a demisiona, asa cum cer zecile de mii de manifestanti iesiti pe strazi de cateva saptamani.

Fratia Musulmana, care il sprijina pe Morsi, a avertizat ca ultimatumul Armatei este o "lovitura de stat". Presa locala anticipa ciocniri intre fortele presedintelui si Armata. La randul sau, Fratia Musulamana a emis un comunicat, marti dupa-amiaza, avertizand ca se pregatesc atacuri impotriva protestatarilor anti-Morsi, cu scopul de a arunca vina pe Fratie si a incita la violenta impotriva gruparii, "raspandind violenta in tara".

Dupa demisia a cinci ministri ai Cabinetului, toti membri ai Fratiei Musulmane, premierul Hisham Qandil si-a depus si el demisia, scrie Al Arabiya. La demisiile in lant s-au adaugat si cea a purtatorului de cuvant al Guvernului, dar si ale celor doi purtatori de cuvant ai lui Morsi.

Mai mult, la sedinta de guvern de mart,i nu au participat nici ministrul Apararii, nici cel de Interne.

In paralel, gruparile de opozitie au inceput sa se stranga din nou in Cairo, atat in fata palatului prezidential, cat si in Piata Tahrir. Protestul anti-guvernamental din Piata Tahir intra in a treia zi. La sfarsitul saptamanii trecute, protestul a devenit violent si s-a soldat cu cel putin 16 morti si 600 de raniti.

Gruparea Tamarod, care a organizat protestul, a reluat cererea ca Morsi sa demisioneze pana la marti, la ora 17.00, anuntand ca in caz contrar miscarile de nesupunere civica vor continua in intreaga tara. Cu toate acestea, Opozitia nu va sustine o "lovitura militara", pentru a-l indeparta de la putere pe Morsi.

Egiptul, un butoi cu pulbere: Presedintele, incoltit, acuza lovitura de stat - demisii in lant (Video)

Liderul islamist Mohamed Morsi este inconjurat din toate partile. De cateva zile, gruparile de opozitie ii cer demisia si chiar au strans 22 de milioane de semnaturi, Armata ii cere demisia si Guvernul sau este marcat de demisii. Cu toate acestea, Morsi sustine ca nu va demisiona.

Marti dimineata, seful diplomatiei egiptene, Mohammed Kamel Amr, a devenit cel mai recent demisionar, urmand altor patru ministri (printre care Mediu, Afaceri Legale, Comunicatii, toti membri ai Fratiei Musulmane) care si-au dat demisia inca de luni.

Ultimatumul Armatei a venit in contextul in care multimile ce demonstrau luni in Piata Tahrir din Cairo au putut vedea elicopterele Armatei incercuind zona, fapt ce a dus la manifestari de bucurie.

Protestatarii il invinuiesc pe Morsi si sustinatorii sai, Fratia Musulmana, ca nu au rezolvat problemele economiei si nu au reusit sa impuna securitatea in tara. "Demisioneaza, demisioneaza", au scandat zeci de mii de egipteni.

Luni seara, generalul Abdel Fattah al-Sisi i-a ordonat, practic, lui Morsi sa demisioneze, spre multumirea strazii. La miezul noptii, insa, dupa noua ore de la interventia lui Sisi, Morsi a raspuns ca nu va da curs ultimatumului.

Si presedintele american, Barack Obama, i-a cerut lui Morsi sa dea curs cererilor protestatarilor.

Morsi insista insa ca a mostenit problemele tarii de la fostul presedinte, Hosni Mubarak, si are nevoie de mai mult timp la putere pentru a le rezolva.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Egipt armata presedinte, #Egipt violente proteste , #Egipt