Egiptul, un butoi cu pulbere: Presedintele, incoltit, acuza lovitura de stat - demisii in lant (Video)

Autor: Ana Ilie
Marti, 02 Iulie 2013, ora 13:59
2608 citiri
Egiptul, un butoi cu pulbere: Presedintele, incoltit, acuza lovitura de stat - demisii in lant (Video)

Presedintele egiptean, Mohamed Morsi, a respins ultimatumul armatei de a demisiona pentru a rezolva criza politica din tara, spunand ca va merge pe drumul sau neclintit. In acelasi timp, Cabinetul sau se destrama cu fiecare ora care trece, ministrul de Externe fiind doar cel mai recent si mai important ministru care si-a dat demisia.

Liderul islamist este inconjurat din toate partile. De cateva zile, gruparile de opozitie ii cer demisia si chiar au strans 22 de milioane de semnaturi, armata ii cere demisia si Guvernul sau este marcat de demisii. Cu toate acestea, Morsi sustine ca nu va demisiona, scrie Telegraph.

Membrii Fratiei Musulmane, din care face parte Morsi, au descris chiar interventia armatei in criza politica drept o "lovitura de stat", ce ameninta ca natiunea sa se trezeasca cu o conducere a generalilor, dupa o agenda impusa de ei.

Marti dimineata, seful diplomatiei egiptene, Mohammed Kamel Amr, a devenit cel mai recent demisionar, urmand altor patru ministri (printre care Mediu, Afaceri Legale, Comunicatii, toti membri ai Fratiei Musulmane) care si-au dat demisia inca de luni.

Ultimatumul armatei a venit in contextul in care multimile ce demonstrau luni in Piata Tahrir din Cairo au putut vedea elicopterele armatei incercuind zona, fapt ce a dus la manifestari de bucurie.

Egipt: Peste 22 de milioane de oameni cer demisia presedintelui

Protestatarii il invinuiesc pe Morsi si sustinatorii sai, Fratia Musulmana, ca nu au rezolvat problemele economiei si nu au reusit sa impuna seuritatea in tara. "Demisioneaza, demisioneaza", au scandat zeci de mii de egipteni.

Luni seara, generalul Abdel Fattah al-Sisi i-a ordonat, practic, lui Morsi sa demisioneze, spre multumirea strazii. La miezul noptii insa, dupa noua ore de la interventia lui Sisi, Morsi a raspuns ca nu va da curs ultimatumului.

Si presedintele american, Barack Obama, i-a cerut lui Morsi sa dea curs cererilor protestatarilor.

Morsi insista insa ca a mostenit problemele tarii de la fostul presedinte, Hosni Mubarak, si are nevoie de mai mult timp la putere pentru a le rezolva.

Intre timp, tensiunile cresc.

Luni noaptea, sediul Fratiei Musulmane a fost distrus de manifestanti. Opt persoane au murit si exista posibilitatea ca violentele sa se extinda, avand in vedere ca Fratia a avertizat ca isi va scoate sustinatorii pe strazi.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Egipt ultimatum armata, #Egipt presedinte refuz demisie , #Egipt