Hosni Mubarak a demisionat

Vineri, 11 Februarie 2011, ora 18:42
19166 citiri
Hosni Mubarak a demisionat

Presedintele egiptean Hosni Mubarak a demisionat la mai putin de 24 de ore de la discursul tinut in fata natiunii in care a declarat ca tranzitia de putere se va desfasura treptat, pana in septembrie.

Anuntul a fost facut de vicepresedintele egiptean Omar Suleiman, informeaza BBC.

Imediat dupa anuntul oficial, multimea stransa in piata centrala din Cairo a inceput sa strige "Egiptul este liber, Egiptul este liber", iar pe cerul orasului Cairo au inceput sa apara focuri de artificii, potrivit CNN.

Egipt: Mubarak a parasit Cairo

Vestea demisiei lui Hosni Mubarak, care a condus Egiptul pret de 30 de ani, a venit pe fondul speculatiilor potrivit carora acesta ar fi parasit capitala tarii, retragandu-se la vila sa din statiunea Sharm el-Sheikh.

Cine preia conducerea Egiptului?

Controlul statului a fost preluat de Consiliul Suprem al Fortelor Armate, dupa ce cu o seara inainte Hosni Mubarak a predat o parte din prerogativele sale catre vicepresedintele Omar Suleiman.

Din Consiliul Suprem al Fortelor Armate fac parte comandorul Mahmoud Hafez Mohamed - comandatul Fortelor Aeriene; gen. lt. Sami Hafez Enan - comandantul Fortelor Terestre, maresalul Hussein Tantawi - ministrul Apararii; gen. lt. Abd El Aziz Seif Eldeen, comandantul Fortelor Antiaeriene si viceamiralul Mohab Mamish, comandantul Fortelor Navale.

Sursa foto: Daylife

Potrivit postului de televiziune al-Arabyia, Consiliul Suprem al Fortelor Armate va demite Guvernul si va dizolva cele doua camere ale Parlamentului.

Consiliul Suprem al Fortelor Armate va urma sa conduca dupa regulile Curtii Constitutionale, instanta suprema in Egipt.

Mubarak a refuzat sa demisioneze cu o zi inainte

Intr-un discurs tinut in fata natiunii, Hosmi Mubarak a precizat ca nu isi da demisia, dar ca preda o parte din prerogativele sale vicepresedintelui Omar Suleiman.

Hosni Mubarak refuza sa demisioneze

"Prioritatile mele acum sunt sa recastig increderea egiptenilor si sa recastigam imaginea la nivel international, sa revigoram economia. Dragii mei fii si dragele mele fiice, am mai declarat si cu alte ocazii ca nu o sa mai candidez la urmatoarele alegeri si ca sunt multumit de ce am facut pentru aceasta tara, pe care am condus-o in vremuri de pace si razboi. Voi asigura transferul de putere catre acela care va fi ales de catre voi intr-un mod corect la alegeri, aceasta este promisiunea pe care mi-am facut-o mie si pe care am facut-o in fata divinitatii", declarat Mubarak cu o seara inante.

18 zile de proteste

Protestele din Egipt se afla vineri in a 18-a zi. Pana in prezent au murit peste 300 de oameni si alte cateva mii au fost raniti.

Sursa foto: Daylife

Principala revendicare a celor iesiti pe strazile marilor orase ale Egiptului a fost demisia dictatorului Mubarak.

Egiptenii, furiosi dupa discursul lui Mubarak. Protestele continua

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#Hosni Mubarak demisie, #Omar Suleiman, #Egipt , #Egipt
Comentarii
Poza half
half
rank 5
Totul este sa nu ajunga "fratia musulmana "la putere.
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Mubarak a fost un presedinte care si-a iubit si inca isi mai iubeste poporul . Nu ca Iliescu ! Ce , nu putea Mubarak sa strecoare printre manifestanti oameni de-ai lui care sa provoace nenorociri ca la noi ?