Mutilarea genitala, o tehnica barbara inimaginabila: De ce milioane de fete se tem sa vina vara

Vineri, 26 Iunie 2015, ora 13:17
36862 citiri
Mutilarea genitala, o tehnica barbara inimaginabila: De ce milioane de fete se tem sa vina vara
Foto: NHS UK

Pentru cei mai multi dintre noi, zilele de vara sunt poate cele mai frumoase amintiri ale copilariei, insa nu si pentru milioane de fete din Egipt. In cazul lor, aceasta perioada a anului inseamna doar durere si chin, pentru ca incepe sezonul mutilarii organelor genitale.

Mona Mohamed avea doar 10 ani cand a fost supusa unei proceduri care mai este cunoscuta si drept circumcizie feminina, intr-o caniculara zi de vara, in satul natal din Egiptul de Sus, se arata intr-un reportaj CNN.

"Eram ingrozita. M-au legat, mama de o mana, iar bunica de cealalta", si-a amintit ea. In timp ce Mona se zbatea, legata de catre persoanele iubite de podeaua sufrageriei, un doctor ii facea o injectie cu anestezic.

Tanara isi aminteste ca i-au dat o guma de mestecat inainte sa lesine total. Doar in momentul in care s-a trezit a realizat ca fusese mutilata. Povesti precum cea a Monei nu sunt deloc rare in Egipt, unde taierea clitorisului a fost un ritual brutal pentru adolescente inca de pe vremea faraonilor.

Dintre cele 125 de milioane de fete si femei din lume care au fost supuse acestei mutilari, una din patru traieste in Egipt. Este mai mult decat oriunde in lume, potrivit datelor ONU.

Aproximativ 92% dintre femeile egiptene maritate, cu varste cuprinse intre 15 si 49 de ani, au avut organele genitale mutilate, conform unui raport guvernamental publicat in mai. Procentajul a scazut de la 97% in anul 2000, insa aceasta practica inca reprezinta o traditie in Egipt.

Cele mai multe dintre fete sunt taiate la varste cuprinse intre 9 si 12 ani, iar operatiile au loc de obicei in timpul vacantei de vara, astfel incat ele sa se poata recupera acasa.

Reprezentantii ONU sustin ca aceasta mutilare nu are niciun beneficiu medical si le poate cauza traume fizice si emotionale pentru toata viata femeilor fortate sa indure procedura ingrozitoare.

"Este o incalcare grosolana a drepturilor omului. Nu aduce nimic bun in viata unei fete si nu exista nici motive medicale sau religioase", a declarat Jaime Nadal-Roig, reprezentant ONU in Cairo.

Papa Francisc, pozitie ferma impotriva mutilarii femeilor si a violentei domestice

Cea mai comuna procedura de mutilare genitala, cea de Tipul 1, reprezinta indepartarea partiala sau totala a clitorisului. Este ceea ce Mona si surorile ei au indurat cand erau copile.

In comparatie cu surorile ei, Mona a fost norocoasa, avand in vedere ca procedura a fost realizata de un medic. Celelalte fete au fost circumcise cu o lama de ras, de catre o moasa cu zero pregatire medicala, care pune tarana pe rana pentru a opri sangerarea.

Mona, care acum are 47 de ani, isi aminteste ca a intrebat-o pe mama ei de ce este atat de importanta circumcizia. "De obicei, la varsta ta fetele se 'excita', iar operatiunea asta are grija sa nu se mai intample", i-a raspuns mama ei.

Mutilarea genitala a fost declarata ilegala in Egipt inca din 2008, insa practica ramane o realitate a societatii. Multi cred ca taierea este o modalitate de a "purifica" o fata si de a o face potrivita pentru casatorie.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#mutilare genitala Egipt, #femei circumcise Egipt, #taiere clitoris Egipt , #Egipt
Comentarii
Poza uegenocide
uegenocide
rank 2
Israelu' ce zice? Chutzpah!
Poza ucenic
ucenic
rank 2
https://ro.wikipedia.org/wiki/Circumcizie