Revolte in Egipt: Un nou premier la Cairo (Galerie foto)

Sambata, 29 Ianuarie 2011, ora 23:45
8422 citiri
Revolte in Egipt: Un nou premier la Cairo (Galerie foto)
Foto: Daylife

Revoltele violente din Egipt au atins apogeul sambata, protestatarii incercand sa puna capat conducerii lui Hosni Mubarak, care este presedinte de 30 de ani.

Guvernul din Egipt si-a dat demisia, sambata dimineata, la cererea presedintelui Hosni Mubarak. Mii de demonstrati s-au adunat intr-o piata din centrul capitalei Egiptului, Cairo, cerand demisia lui Hosni Mubarak, relateaza CNN.

In schimb, presedintele egiptean, care se afla deja la al saselea mandat, nu a dat niciun semn ca ar dori sa renunte la putere.

In timpul revoltei, presedintele a blocat accesul la Internet, precum si comunicatiile mobile, deoarece aceste metode erau folosite de demonstranti pentru a stabili intalnirile.

Ziare.com ti-a prezentat, minut cu minut, desfasurarea revoltei din Egipt:

21:55 - Autoritatile din Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Liban si Iordania au organizat mai multe zboruri pentru evacuarea cetatenilor si familiile diplomatilor din Egipt. Aproximativ 3.000 de persoane au ramas blocate pe aeroportul din Cairo, relateaza Associated Press.

21:49 - Al Jazeera raporteaza ca mai multe persoane au fost ranite la intrarea in Ministerul Informatiilor si se pare ca inca se duc lupte intre manifestanti si politisti in acea zona.

In schimb, in piata Tahrir, numarul protestatarilor a scazut, atat din cauza frigului, cat si de teama hotilor si a huliganilor inarmati.

21:30 - MAE sfatuieste romanii sa isi amane calatoriile in Egipt sau, daca trebuie neaparat sa efectueze deplasarea, sa contacteze Ambasada Romaniei din Cairo, pentru a-si lasa coordonatele, ca sa poata fi contactati. De asemenea, s-a format o celula de criza la Ambasada Romaniei, fiind primite pana la acest moment 50 de solicitarii de informatii.

21:19 - Fortele politiei au inceput sa paraseasca strazile, indemnand oamenii sa se apere singuri de hoti. Martorii oculari citati de Reuters relateaza ca sute de oameni s-au inarmat cu bate si cutite.

21:06 - Sute de turisti straini, dar si multi egipteni s-au grabit spre aeroportul principal din Cairo, pentru a prinde un zbor in afara tarii, informeaza BBC. Marea Britanie, Statele Unite, Franta, dar si Romania recomanda evitarea zborurilor in Egipt.

21:00 - Sediile partidului de guvernamant au fost incendiate. Nicio masina de pompieri nu a intervenit.

20:51 - 9 detinuti au reusit sa evadeze din inchisoarea Abu Zaabal, aflata la nord de Cairo. In timpul confruntarilor cu politia, alti opt detinuti au fost omorati si 123 au fost raniti, scrie Reuters.

20:30 - Potrivit Al Jazeera, numarul de protestatari care se afla pe strazile din Cairo este mai mic decat in noaptea de vineri. Totusi, zeci de mii de protestatari raman pe strazile din Egipt, ignorand faptul ca, incepand cu ora 16:00, le este interzis sa iasa din case.

20:15 - Gubal Mubarak, fiul presedintelui, ar fi demisionat din partidul de guvernamant, Partidul National Democrat, au anuntat surse, fara ca informatia sa poata fi confirmata, scrie The Telegraph.

19:10 - Mai multe artefacte din Egiptul Antic au fost distruse, iar bijuterii din aceeasi perioada au fost furate din Muzeul National de Istorie din Cairo, in timpul miscarilor de strada de vineri, potrivit unui raport al Politiei.

18:50 - Un martor ocular relateaza, pentru Al Jazeera, ca grupuri de hoti inarmati au inceput sa atace casele dintr-un cartier mai bogat din Cairo. Nu exista politisti sau soldati care sa apare casele si proprietarii lor, care incearca sa faca fata criminalilor folosind cutite si pietre.

18:02 - Ahmad Shafiq, fostul sef de Cabinet, a fost numit drept prim ministru, relateaza Al Jazeera.

17:55 - Agentia de Presa Germana raporteaza 100 de morti in revolte.

17:20 - Omar Suleiman, seful serviciului de informatii din Egipt, a fost numit vicepresedinte, potrivit Agentiei de Presa din Orientul Mijlociu. Potrivit analistilor, acesta ar fi primul semn ca Mubarak va renunta la putere, transferand-o lui Suleiman. Este pentru prima data in 30 de ani cand Egipt are un vicepresedinte.

17:14 - Presedintele Mubarak sustine o sedinta de urgenta la Palatul Prezidential.

17:10 - Protestatarii cara pe brate corpul neinsufletit a uneia dintre victimele revoltei, acoperit cu un steag, urmand, probabil, o inmormantare publica, relateaza Al Jazeera.

Intre timp, in China, guvernul a cenzurat toate cautarile pe Internet care contin cuvantul "Egipt".

17:00 - Sute de manifestanti au atacat o cladire a Bancii Nationale a Egiptului.

16:40 - Trei persoane au fost omorate in timp ce incercau sa intre in Ministerul Informatiilor, relateaza Al Jazeera. Una dintre persoane se pare ca a fost impuscata in piata de langa minister. Reporterii de la fata locului relateaza ca aud mai multe focuri de arma si se arunca gaze lacrimogene.

16:15 - Banca centrala din Egipt a anuntat ca bancile comerciale vor fi inchise. De asemenea, bursa nu se va deschide duminica, iar universitatile au amanat examenele din sesiune.

16:00 - Din acest moment, populatiei ii este interzis sa iasa pe strada intre orele 16:00 si 8:00, informeaza CNN.

15:45 - Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a cerut incetarea violentelor si a varsarii de sange, precum si eliberarea tuturor persoanelor arestate sau consemnate la domiciliu.

15:30 - Aproximativ 1.000 de persoane incearca sa intre in sediul Ministerului Informatiilor din Cairo, relateaza televiziunea Al Jazeera. Politia a deschis focul. Ministerul Informatiilor este criticat pentru interzicerea comunicatiilor.

14:40 - Presedintele Mubarak a anuntat ca va numi un nou guvern in timpul zilei de sambata.

Intre timp, mai multi protestatari au format un lant uman, pentru a delimita zona demonstratiei, astfel incat sa nu se ajunga la o confruntare cu soldatii, relateaza CNN. Sambata, politistii nu au mai iesit in strada, fiind prezente doar fortele armate. Protestatarii au pancarte si in limba engleza, pe care le arata camerelor CNN si Reuters, pe care se poate citi mesajul "Pleaca Mubarak".

14:30 - Comunicatiile au inceput sa isi revina in Egipt. Mai multe mesaje au fost postate pe Twitter, anuntand ca reteaua Vodafone si serviciul de e-mail Gmail au inceput sa functioneze. De asemenea, au fost postate fotografii din timpul protestelor de azi.

14:10 - Interdictia de a iesi din casa a fost extinsa in Cairo, Alexandria si Suez.

13:55 - Trei politisti au murit in urma unei explozii la sediul Securitatii de Stat din orasul Rafah.

13:50 - Seful Statului Major din Egipt s-a intors in Cairo, dupa o vizita in SUA.

13:45 - CNN relateaza ca mai multe tancuri au inconjurat piata Tahrir, insa acestea nu au intervenit, deoacamdata, in desfasurarea revoltei. De altfel, armata pare sa se fi alaturat protestatarilor.

13:40 - Reuters raporteaza 74 de morti in timpul revoltelor din ultimele zile si 2.000 de raniti, citand surse medicale.

13:30 - Regele Arabiei Saudite si-a exprimat sprijinul fata de presedintele Mubarak.

13:25 - Mii de oameni se uita in camerele video instalate de CNN la fereastra unei cladiri din piata Tahir, scandand "Jos Mubarak!". Imaginile revoltei din Egipt au ajuns cu greu in presa straina, dupa ce presedintele egiptean a interzis comunicatiile.

13:10 - Zeci de mii de oameni ajung in principala piata din Cairo, Tahrir, cerand presedintelui egiptean sa isi prezinte demisia si sa se formeze un nou guvern. Protestarii mai cer Statelor Unite sa nu se implice si sa permita egiptenilor sa rezolve aceasta problema.

13:00 - Guvernul Egiptului si-a dat demisia, la cererea presedintelui Hosnai Mubarak.

Presedintele american Barack Obama a facut vineri un apel pentru a nu se folosi violenta impotriva demonstratilor pasnici. In ciuda acestui fapt, se estimeaza ca zeci de persoane si-au pierdut viata si aproximativ 1.000 au fost ranite in timpul protestelor.

Revolta din Egipt a inceput in urma cu cinci zile, protestatarii fiind nemultumiti de situatia economica, de cresterea coruptiei si de violenta sistemului politienesc si cerand demisia lui Hosnai Mubarak, in varsta de 82 de ani, care tine puterea de nu mai putin de 30 de ani.

Presa internationala raporteaza ca miscarea de strada nu are nici un lider evident, intrebandu-se daca va rezulta intr-o schimbare esentiala in Egipt.

Sambata, Mubarak s-a adresat tarii, cerand demisia Guvernului si promitand reforme, insa protestatarii nu au fost multumiti, spunand ca este prea putin, prea tarziu.

Spiritele au fost inflacarate si dupa ce Mohammed ElBaradei, castigator al premiului Nobel pentru pace, a fost arestat, fiind considerat cel mai probabil inlocuitor al lui Mubarak.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#revolta Egipt, #revolutie Egipt, #demisie guvern Egipt , #Egipt
Comentarii
P
PSD_Erie
rank 1
Toarasi, stati calmi si nu va ipacientat ca situatia va reveni la normal in cateva decenii! Iperalistii astia anglo-americani a taiat internetu la faraonii din Egipt si cum astia a pierdut legatura cu poporu si egiptenii a iesit pa strada de plictiseala !