Revolte in Egipt: Marea demonstratie, pe cale sa inceapa. Armata nu intervine

Marti, 01 Februarie 2011, ora 10:59
5967 citiri
Revolte in Egipt: Marea demonstratie, pe cale sa inceapa. Armata nu intervine
Foto:Africa News

Marea demonstratie pentru rasturnarea de la putere a dictatorului egiptean Hosni Mubarak e pe cale sa inceapa in capitala Cairo, unde zeci de mii de oameni au inceput deja sa se adune.

Sansele lor de succes sunt foarte mari, in conditiile in care armata a anuntat deja ca nu va folosi forta impotriva demonstrantilor, ba chiar le-a considerat cererile "legitime", arata BBC News.

Aproximativ 10.000 de oameni au petrecut noaptea in piata Tahir, cea mai importanta din capitala egipteana, iar alte zeci de mii apar pe masura ce trece timpul. Opozitia a cerut greva generala si se asteapta la ca cel putin un milion de oameni sa participe la protest. Reporterii straini aflati la fata locului au relatat ca o amosfera de carnaval domneste in randurile multimii, oamenii fiind convinsi ca vor reusi sa-l dea jos pe Hosni Mubarak, aflat la putere de 31 de ani.

Autoritatile egiptene au incercat sa impiedice strangerea protestatarilor, anuland trenurile in toata tara si taind aproape total conexiunile la Internet. Compania Google a venit in sprijinul egiptenilor, permitandu-le sa posteze mesaje pe Twitter printr-un singur telefon.

Revolte in Egipt-Marti nu circula niciun tren.

Intre timp, Mubarak e tot mai izolat, iar 50 de ONG-uri au cerut plecarea sa imediata. Protestele din Egipt sunt inspirate din cele din Tunisia, unde multimea a reusit sa-l goneasca pe dictatorul Zine el-Abidine Ben Ali.

Partidul aflat la putere, NDP, organizeaza si ea o manifestatie, insa una de sprijin pentru Mubarak, in orasul Ismailia, aflat la 125 de kilometri de Cairo. In alte orase importante, precum Suez sau Alexandria, vor fi insa proteste in care se va cere plecarea liderului egiptean.

Hosni Mubarak e la putere de 31 de ani si a condus un regim corupt, dictatorial, abuziv si care a tinut in saracie cateva zeci de milioane de egipteni.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#pregatiri revolta Egipt, #proteste Egipt model Tunisia , #Egipt