Revolutie in Egipt: Mohammed Morsi, retinut la o baza militara

Joi, 04 Iulie 2013, ora 09:03
2608 citiri
Revolutie in Egipt: Mohammed Morsi, retinut la o baza militara
Foto: Egypt Daily News

Presedintele egiptean Mohammed Morsi, inlaturat de la putere pe fondul protestelor violente din ultimele zile, a fost retinut de armata intr-o baza militara, informeaza Ministerul Apararii.

De asemenea, armata a dispus si arestarea a 300 de membri ai Fratilor Musulmani, grupare apropiata lui Mohammed Morsi, insa presedintele a fost separat de sustinatorii sai.

Informatia a fost confirmata pentru AFP, joi dimineata, de Gehad El-Haddad, un oficial al Fratilor Musulmani, fiul lui Essam El-Haddad, mana dreapta a lui Morsi, retinut de asemenea de armata egipteana, scrie The Telegraph.

Egipt: Ultimatumul pentru Morsi a expirat - victime in confruntarile violente

Un oficial al armatei a explicat arestarea presedintelui Mohammed Morsi, ca masura "preventiva". Acesta a adaugat ca presedintele ar putea fi judecat pentru acuzatiile aduse de opozantii sai.

Apropiatii presedintelui egiptean nu au putut fi contactati, acestia avand telefoanele inchise. Ajutoarele sale, care au fost preluate separat de armata egipteana, sustin ca nu au putut lua legatura cu liderul lor.

Initial, presedintele fusese retinut de armata la sediul Garzii Republicane, alaturi de ceilalti membri ai echipei sale prezidentiale, dar a fost transferat de armata si separat de subordonatii sai.

Lovitura de stat in Egipt: Armata a pus stapanire pe televiziunea de stat, urmeaza intreaga tara

Politia l-a arestat si pe Saad al-Katatni, liderul Partidului Libertatii si Justitiei al presedintelui, precum si pe Rashad Bayoumi, adjunctul liderului suprem al Fratilor Musulmani. De asemenea, armata a dispus arestarea a altor 300 de membri ai gruparii apropiate presedintiei. Liderilor Fratilor Musulmani li s-a pus interdictia de a parasi tara.

Mohammed Morsi, primul presedinte al Egiptului ales prin vot democratic, a fost inlaturat de la putere, miercuri seara, dupa ce i se daduse un ultimatum de 48 de ore, care expirase la ora locala 19:00, miercuri. Dupa expirarea termenului, armata a anuntat eliberarea lui Morsi din functia de presedinte al statului si desemnarea unui guvern interimar. Morsi a fost inlocuit cu seful Curtii Constitutionale, Adly Mansour.

Revolutie in Egipt: Presedintele Morsi, inlaturat - urmeaza anticipate (Galerie foto)

Reactia internationala generala cu privire la cele intamplate saptamana aceasta in Egipt este de profunda ingrijorare, avand in vedere ca aceasta este cea de-a doua Revolutie din acest stat in doar doi ani.

In cursul noptii de marti, mii de manifestanti sarbatoreau in Piata Tahror faptul ca Armata a intervenit pentru a salva democratia obtinuta prin revolutia de acum doi ani. Armata anuntase ca a intocmit un plan de inlaturare a presedintelui si desemnarea unei conduceri interimare, pana la organizarea de alegeri anticipate.

Ciocnirile de la Universitatea Cairo s-au soldat cu 16 morti si aproximativ 200 de raniti. Cel putin 39 de persoane au murit, in total, in timpul violentelor demonstratii de duminica pana miercuri.

Egipt: Peste 22 de milioane de oameni cer demisia presedintelui

In iunie, peste 22 de milioane de egipteni au semnat o petitie prin care cereau demisia presedintelui Mohammed Morsi, pe care il acuzau ca nu a facut nimic pentru ameliorarea nivelului de trai din tara. De strangerea semnaturilor s-a ocupat gruparea Tamarod, care i-a indemnat pe semnatarii petitiei sa ia parte la proteste.

In luna martie, un birou al Fratilor Musulmani a fost incendiat, in timp ce o cladire a Partidului Justitie si Libertate, a fost atacata in Alexandria, dupa ce alte zeci de sedii ale Fratiei Musulmane au fost atacate de catre protestatarii care cereau schimbarea Guvernului si alegeri prezidentiale anticipate.

In luna noiembrie a anului trecut, au avut loc primele proteste fata de actualul presedinte. Manifestantii au iesit in strada ca urmare a nivelului scazut de trai si au luat amploare dupa ce presedintele Morsi a dat o dispozitie prin care si-a marit prerogativele si a propus o constitutie bazata pe legea islamica, Sharia.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#presedinte Egipt arestat, #Mohammed Morsi arestat armata, #presedinte Egipt inlaturat putere , #Egipt