Exploziile din Boston au fost puse la cale de americani care urasc taxele Interviu

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 15:09
7704 citiri
Exploziile din Boston au fost puse la cale de americani care urasc taxele Interviu
Foto: Arhiva

Exploziile de luni, la de la maratonul din Boston, au fost puse la cale de un individ sau un grup de americani care urasc Guvernul, este de parere John Hulsman, analist international de politica externa, presedintele companiei de consultanta John C Hulsman Enterprises.

Atacul nu a fost revendicat de nimeni, a fost organizat in Tax Day, ziua in care americanii isi depun declaratiile de venit, iar numarul mortilor a fost mult mai mic decat cel al ranitilor, a declarat John Hulsman, pentru Ziare.com.

Analistul politic compara atacul de la Boston cu atentatul pus la cale de Timothy McVeigh. La 19 aprilie 1995, un atentat cu masina-capcana impotriva unei cladiri federale din Oklahoma City (sud-vest) provoca moartea a 168 de persoane si ranirea altor peste 500.

Timothy McVeigh, simpatizant al militiilor si gruparilor ostile administratiei federale, a fost declarat vinovat de acest atac. Condamnat la moarte in iunie 1997, el a fost executat la 11 iunie 2001.

Cum comentati exploziile de la maratonul din Boston?

Pe baza experientei mele din contraterorism, pe vremea cand eram in Washington, as putea afirma cu tarie ca nu a fost vorba despre un atac terorist al unei organizatii internationale. Cheia este data la care a fost organizat atacul, 15 aprilie, adica Tax Day, ziua in care americanul de rand isi depune declaratia de venit in urma careia isi plateste impozitele.

Daca as fi anchetator, as incepe sa caut pe cineva care are un cui impotriva taxelor si impotriva Guvernului, un membru al gruparilor care cred ca guvernul american nu are nici un drept sa adune taxe si impozite, ceea ce ne duce automat in zona unui atac de genul facut de Timothy McVeigh, in 2001.

Nimeni nu a revendicat atacul, ceea ce nu s-ar fi intamplat daca ar fi fost vorba despre al-Qaida sau alta grupare extremista straina. Cred ca a fost vorba despre un act criminal al cuiva care uraste guvernul american.

Asta inseamna ca America devine o tara din ce in ce mai violenta?

Intotdeauna America s-a confruntat cu violenta din motive politice, nu asa cum se intampla in Marea Britanie, care a avut un singur premier asasinat in 1.000 de ani. Noi am avut presedinti asasinati si o gramada de tentative de asasinat asupra liderilor nostri.

In comparatie cu Europa, in mod sigur America este un taram mai violent. Cred ca Statele Unite devin, in plus, mai polarizate, din punct de vedere politic.

Republicanii si democratii sunt din ce in ce mai polarizati, americanii se uita numai la un anumit post de televiziune, au numai prieteni de o anumita culoare politica si sunt convinsi ca ceilalti nu sunt in toate mintile.

Credeti ca exploziile de la maraton pot si considerate ca un fel de luare de pozitie, avand in vedere ca numarul ranitilor l-a depasit cu mult pe cel al mortilor?

Din punct de vedere al teroristilor, un atentat reusit este unul cu foarte multe victime, preferabil morti. Este inca un semn ca nu a fost vorba despre un atac sofisticat, asa cum l-ar fi organizat al Qaida, ci un atentat pus la cale de o grupare de amatori.

Cred ca Barack Obama ar trebui sa-i pedepseasca astfel incat sa se inteleaga foarte clar ca violenta extrema nu este acceptata din orice parte a politicii ar veni. Eu sunt republican si am vorbit cu prieteni democrati...

Dar ati votat pentru Obama....

Da, am votat pentru Obama, deci nu sunt polarizat, sunt un moderat pe cale de disparitie. Revin spunand ca am stat de vorba cu prietenii mei din politica SUA si cu totii am ajuns la o concluzie ce nu avantajeaza deloc poporul american.

Chiar si in momente tragice precum acesta, americanii sunt polarizati, nu conteaza ca ar trebui sa se uneasca impotriva unui rau mai mare decat optiunile politice.

John Hulsman este presedintele companiei de consultanta John C Hulsman Enterprises, analist de politica externa, scrie pentru Institutul Aspen din Italia, pentru Centrul pentru Studii Strategice din Haga si este membru pe viata al Consiliului pentru Relatii Externe din SUA.

Nascut in Statele Unite, Hulsman locuieste in Germania, de unde conduce John C. Hulsman Enterprises, o firma de consultanta pentru relatii internationale care colaboreaza inclusiv cu banci din Germania, Departamentul Apararii din SUA, Ministerul de Externe din Olanda, Ministerul Apararii din Marea Britanie.

John Hulsman a fost analist la Heritage Foundation si profesor de politica externa la Universitatea St. Andrews din Scotia. A scris 260 de articole pentru publicatii din intreaga lume, a tinut peste 400 de discursuri pe teme de politica externa americana la conferinte organizate de importante universitati europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#atentate Boston autori, #John Hulsman interviu , #explozii Boston