Atentate la Bruxelles: Bombe de temut facute din substante ieftine si disponibile in orice supermarket

Vineri, 25 Martie 2016, ora 22:00
8934 citiri
Atentate la Bruxelles: Bombe de temut facute din substante ieftine si disponibile in orice supermarket
Foto: Twitter/Rossalyn Warren

Substantele ieftine folosite pentru explozibili, printre care diluant de curatat tevile si dizolvant pentru lacul de unghii si faptul ca teroristii au avut cunostintele necesare de chimie pentru produce bombele ofera noi indicii despre metodele alese de Statul Islamic pentru a lovi Europa.

Un apartament gol de pe o strada linistita din Bruxelles s-a dovedit a fi locul perfect pentru ca atacatorii de la Bruxelles sa pregateasca bombele cu cuie folosite marti pe aeroport si la metrou, ce au provocat moartea a cel putin 30 de persoane si ranirea altor aproape 300, arata News.ro, citand Reuters.

Teroare in Bruxelles - Explozii la aeroport si metrou: Zeci de morti (Video)

Apartamentul se afla intr-o cladire aflata in renovare, astfel ca atacatorii nu au avut vecini apropiati care sa observe ca au dus in casa cantitati mari de substante chimice cu miros puternic, din care au facut triperoxid de triacetona (TATP), o pudra alba, explozibila, extrem de instabila, pe care au folosit-o in atentate.

"Chiar daca cineva i-ar fi oprit, ar fi putut spune ca materialele sunt pentru renovare", a explicat un oficial de la Primarie, Hassan Abid, care incearca sa afle de ce autoritatile nu au stiut ca niste oameni locuiesc ilegal la etajul cinci al unei cladiri din administratia sa.

TATP este un explozibil extrem de volatil. Insurgentii palestinieni, primii care au experimentat cu aceasta substanta, in anii '80, au numit-o "Mama Satanei", pentru ca poate fi detonata de la o tigara, de la un chibrit sau pur si simplu de la caldura excesiva.

Atacuri in Bruxelles: Imagini din aeroport cu teroristii kamikaze, inainte sa se arunce in aer (Foto)

TATP a fost folosit la atentatele de la Londra, din 2005, in atacurile de la Paris, din 13 noiembrie si a fost descoperit intr-o serie de atentate dejucate in Europa din 2007 incoace. Astfel, pare sa fie explozibilul preferat de jihadistii din Statul Islamic.

Insa, spre deosebire de armele de foc, TATP nu le ofera anchetatorilor o cale usoara pentru a stabili de unde au fost cumparate ingredientele, pentru ca pot fi achizitionate de la aproape orice supermarket sau magazine de amenajari interioare. De exemplu, toate substantele folosite de teroristii de la Bruxelles se gaseau saptamana aceasta intr-un magazine din oras si costau mai putin de 40 de euro.

In plus, pe Internet exista numeroase retete simple si filmulete in care este explicat procesul de realizare a unei bombe.

Mai mult, astfel de bombe nu sunt detectare de scannerele de pe aeroporturi, astfel ca autoritatile trebuie sa se bazeze pe caini special antrenati. Iar numarul acestora este destul de mic.

Atentate la Bruxelles: Omagiu pentru victime - mesajul unui copil refugiat (Galerie foto&Video)

Ehud Keinan, un om de stiinta israelian care a studiat timp de 35 de ani TATP, a declarat ca patru kilograme sunt suficiente pentru a produce distrugerile vazute la Bruxelles. "Este usor de facut, nu ca in cazul unei bombe conventionale (...). Nu trebuie sa faci parte dintr-o organizatie mare sau sa ai pregatire speciala pentru aceasta", a subliniat expertul.

In 2014, Uniunea Europeana a adoptat directive care obliga cele 28 de state membre sa rectrictioneze vanzarea si folosirea de substante chimice care pot fi folosite la fabricarea explozibililor si, in unele cazuri, sa faca o serie de controale de identitate ale celor care le cumpara.

Insa, in Franta, peroxidul de hidrogen, unul dintre precursorii explozibilului, este vandut legal si folosit la curatarea piscinelor private. In plus, dizolvantul pentru lacul de unghii este imposibil de interzis.

Cu toate acestea, faptul ca procesul de fabricare a unor cantitati mari de TATP necesita cateva saptamani, iar substanta poate fi folosita numai timp de cateva zile dupa ce este gata, face ca teroristii sa fie vulnerabili in fata unor efoturi intensive ale detectivilor aflati pe urmele lor.

Atentatele teroriste din Bruxelles, revendicate de Statul Islamic

Pana in prezent, fortele de politie din Franta si Belgia au descoperit si neutralizat mai multe "fabrici" de bombe. Cel mai recent succes de acest fel a fost joi, in raidul de la Argenteuile, o suburbie a Parisului.

Autoritatile de la Bruxelles nu au reusit sa descopere la timp apartamentul din Schaerbeek, dar au ajuns acolo la scurt timp dupa atentate, ajutate de taximetristul care i-a dus pe teroristi la aeroport. In locuinta, anchetatorii au descoperit 15 kilograme de TATP si 180 de litri de substante chimice folosite la bombe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#teroristi bombe ingrediente supermarket, #bombe Bruxelles, #atacuri Bruxelles , #explozii Bruxelles