Atentate la Bruxelles: Dezvaluiri despre explozibilul folosit la bomba de la metrou

Vineri, 29 Aprilie 2016, ora 11:33
3362 citiri
Atentate la Bruxelles: Dezvaluiri despre explozibilul folosit la bomba de la metrou
Foto: Arhiva Ziare.com

Anchetatorii au elucidat un mister legat de atentatele din 22 martie de la Bruxelles, legat de ce s-a intamplat cu continutul rucsacului purtat de unul dintre teroristi.

Imaginile filmate de camerele de supraveghere in statia de metrou Petillon arata doi barbati cu rucsacuri identice, transmite La Libre Belgique.

Unul dintre ei era Khalid El Bakraoui, cel care s-a aruncat in aer la Maelbeek, iar al doilea a fost identificat drept Osama Krayem, suedez de origine siriana, arestat ulterior pe 8 aprilie, in aceeasi zi cu Mohamed Abrini, cel care a renuntat sa se arunce in aer pe aeroportul international din Bruxelles.

Atentate la Bruxelles: Cu ce s-a ocupat in Siria unul dintre teroristii de pe aeroport

Anchetatorii au stabilit ca Osama Krayem a trecut prin ascunzatoarea de pe strada Casernes din Etterbeek. Apartamentul a fost perchezitionat a doua zi dupa arestarea sa, insa rucsacul si continutul acestuia nu au fost gasite. Acest lucru a ramas o enigma pana de curand.

Politistii au verificat imaginile de pe camerele de supraveghere instalate pe strada, iar acestea au aratat ca locatarul apartamentului, Smail Farisi, golise ascunzatoarea cu ajutorul fratelui sau, Ibrahim.

In imagini, cei doi erau vazuti ducand rucsacul gol. Nici urma insa de continutul sau, ceea ce a provocat ingrijorare, intrucat peroxidul de acetona (TATP), explozivul utilizat la aeroportul Zaventem si la statia de metrou Maelbeek, gasit intr-o cantitate importanta in apartamentul de pe strada Max Roos, este extrem de instabil.

Insa potrivit marturiei lui Osama Krayem, el ar fi diluat acest TATP in apa, dupa care l-a aruncat in toaleta apartamentului.

Explicatia sa este considerata credibila de anchetatori, fiind intr-adevar posibil ca TATP - care se prezinta sub forma de cristale de mici dimensiuni - sa fie faramitat si dizolvat in apa.

Si armele?

Cu toate acestea, nu au fost inlaturate toate temerile, mai scrie La Libre Belgique, precizand ca nu au fost gasite toate armele aflate in posesia celulei teroriste. La perchezitia asupra apartamentului din comuna Forest, din 15 martie, au fost gasite o parte din arme, dar ar mai exista si altele, asa cum dovedesc fotografii digitale confiscate de politie.

Atentate la Bruxelles: Noi dezvaluiri despre teroristi - unul dintre jihadisti a lucrat cinci ani la aeroport

Din ancheta mai pare sa rezulte ca, dintre kamikaze, Khalid El Bakraoui a fost cel mai hotarat, mult mai mult decat Osama Krayem - care fusese totusi in Siria - si decat Mohamed Abrini. Acesta din urma a renuntat sa se arunce in aer pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, spre deosebire de cei doi kamikaze.

Cei trei barbati intrasera impreuna in holul aeroportului, fiecare cu cate o geanta mare de voiaj incarcata cu explozivi, apoi s-au despartit. Inainte de a se arunca in aer, Najim Laachraoui si Ibrahim El Bakraoui si-au ridicat fiecare pe verticala geanta asezata orizontal pe caruciorul de bagaje, gest pe care insa Mohamed Abrini nu l-a facut. Manevra nu a fost lipsita de importanta, ea permitand ca suruburile si cuiele din dispozitivul exploziv sa fie proiectate pe o raza mai mare si sa faca astfel mai multe victime.

Imaginile de pe camerele de supraveghere arata ca, dupa ce primul kamikaze s-a detonat, Mohamed Abrini, care se afla in centru, nu a fost proiectat la pamant. El si-a parasit imediat caruciorul de bagaje, s-a ascuns intr-un colt si, dupa a doua explozie, a fugit, abandonandu-si bagajul, care continea incarcatura cea mai mare de explozivi.

Anchetatorii au mai putut stabili ca, pentru activarea bombelor, atacatorii nu au folosit telefonul, ci un sistem actionat manual, la fel ca in cazul atentatelor de la Paris, mai noteaza cotidianul belgian.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#atentate Bruxelles bomba metrou, #atentate Bruxelles explozibil metrou, #atentate Bruxelles metrou , #explozii Bruxelles