Atentate la Bruxelles: Ministrul belgian de Interne spune ca un functionar neglijent e de vina

Vineri, 25 Martie 2016, ora 21:28
6393 citiri
Atentate la Bruxelles: Ministrul belgian de Interne spune ca un functionar neglijent e de vina
Foto: Twitter/Molly Hunter

Ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, a acuzat, vineri, politia de neglijenta pentru ca nu a reusit sa il prinda pe un militant din Statul Islamic expulzat anul trecut din Turcia, care s-a aruncat marti in aer pe aeroportul din Bruxelles.

Jambon, care s-a oferit joi sa demisioneze, a subliniat in Parlament ca isi asuma responsabilitatea politica pentru aceasta situatie, dar "cineva a fost neglijent si nu a fost suficient de proactiv", transmite News.ro, citand Reuters.

"Cineva din aparatul nostru politienesc a dat gres", a adaugat oficialul.

Atentate la Bruxelles: Presa anunta ca a fost prins un "peste mare". Procurorul neaga ca ar fi teroristul cu palarie

Autoritatile belgiene au fost puse intr-o situatie dificila miercuri, dupa ce omologii de la Ankara au dezvaluit ca l-au expulzat pe Ibrahim El Bakraoui in Europa in luna iulie si au avertizat ca este combatant terorist.

La 26 iunie 2015, un functionar de la consulatul belgian a fost informat cu privire la arestarea lui Ibrahim el Bakraoui la granita siriana. Ambasada a transmis autoritatilor turce cazierul penal al lui el Bakraoui si a cerut sa fie informata cu privire la motivul arestarii sale.

Ankara a decis expulzarea lui Ibrahim el Bakraoui, care a fost trimis cu un zbor spre Amsterdam si a informat ambasada belgiana ca barbatul era suspect de terorism, insa un functionar al institutiei nu a depus cererea necesara pentru a afla mai multe informatii, iar in acest mod teroristul a disparut de pe radarul autoritatilor belgiene.

Ministrul de Interne a sustinut ca este vorba de neglijenta din partea functionarului, care ar trebui sa dea dovada de responsabilitate politica si sa demisioneze din functia sa.

"Trecutul fratilor el Bakraoui nu este asa de negru cum a relatat presa in ultimele zile", a precizat ministrul de Justitie, Koen Geens.

Atentate la Bruxelles: Ce mijloace de transport functioneaza si pana cand ramane inchis aeroportul Zaventem

Ibrahim el Bakraoui, care s-a aruncat in aer impreuna cu Najim Laachraoui la terminalul de plecari al aeroportului Zaventem, a fost expulzat de Ankara din motive administrative, insa un magistrat belgian a decis eliberarea sa, desi luptase alaturi de jihadistii Statului Islamic in Siria.

Marti dimineata, doua explozii au zguduit aeroportul Zaventem din Bruxelles, iar statia de metrou Maelbeek a fost lovita de o alta deflagratie. In cele doua atentate separate si-au pierdut viata peste 30 de persoane, iar peste 205 au fost ranite, dintre care cateva zeci sunt in stare critica.

Statul Islamic a revendicat atacurile de marti de la Bruxelles, potrivit unui comunicat publicat de agentia Amaq News, apropiata teroristilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ministru Belgia vinovati politisti, #atentate Bruxelles, #atacuri Bruxelles , #explozii Bruxelles