De ce Belgia? E vorba despre motivatie si oportunitate, ca in cazul oricarei crime

Vineri, 25 Martie 2016, ora 18:06
6581 citiri
De ce Belgia? E vorba despre motivatie si oportunitate, ca in cazul oricarei crime
Foto: Arhiva Hepta.ro

Dupa atacurile teroriste care au avut loc, marti, la Bruxelles, multa lume s-a intrebat: "De ce Belgia? Cum a ajuns aceasta mica tara europeana o tinta pentru radicalii extremisti?". Este vorba despre motivatie si oportunitate, ca in cazul oricarei crime, raspunde analistul Peter Neumann.

In plus, institutiile de securitate belgiene sunt slabe, a mai subliniat Peter Neumann, profesor la King's College si director al Centrului International pentru Studierea Radicalizarii (ICSR), raspunzand intrebarilor adresate de Vox.com.

Potrivit acestuia, Belgia este tara europeana care are cei mai multi cetateni cu probleme legate de extremism de pe intregul continent si totodata locul unde retelele radicale sunt cele mai puternice. Iar pentru ca statul a inchis ochii ani de zile in fata acestui fenomen care continua sa ia amploare, producerea atentatelor era doar o chestiune de timp.

Primele atacuri au avut loc la Paris, dar au fost pregatite in Belgia

"Jihadismul in Belgia reprezinta o mare problema. Ganditi-va numai la numarul celor care au plecat sa lupte in Irak si Siria, estimat pentru Belgia la 500. Este cel mai mare numar raportat la populatia unei tari europene. De aceea, noi, cei care studiem aceste probleme, atentionam de circa 2-3 ani ca Belgia este pe primul loc in topul tarilor unde se va intampla ceva.

Pe urmele teroristilor: Atentat dejucat la Paris, sase suspecti arestati la Bruxelles - operatiunile anti-tero continua UPDATE

Dar acesta nu este singurul argument. Mai este vorba si despre nivelul activitatii institutiilor de securitate, pe care noi le monitorizam si care in Belgia este foarte, foarte scazut", a subliniat prof. Neumann.

Serviciile secrete si fortele de politie belgiene nu sunt suficient de bine dezvoltate pentru a monitoriza un numar atat de mare de luptatori straini, posibili suspecti, mai spune acesta.

"Este o prapastie uriasa intre dimensiunea amenintarilor cu care se confrunta aceasta mica tara europeana si puterea institutiilor sale. De aceea, era doar o chestiune de timp cand se va intampla ceva. Parisul a fost un avertisment. Atacurile din noiembrie s-au produs acolo, insa ele au fost pregatite in Belgia!

De aceea, Belgia este pe primul loc in atentia tuturor celor care se ocupa cu studierea acestui fenomen in Europa", a adaugat el.

Intrebat cum a scapat el de sub control in Belgia, Peter Neumann a explicat ca sunt mai multe cauze.

"In Belgia, ca si in Franta sau in alte state din Europa, exista de mai multi ani, daca nu de decenii, cartiere care au devenit ghetouri pentru migranti. Acestia se confrunta cu o multime de probleme sociale si economice, iar cel mai bun exemplu este Molenbeek, acea parte a Bruxelles-ului de unde par sa fi venit si toti acesti jihadisti.

Astfel de zone ale Europei sunt complet abandonate de stat, de autoritati, chiar si de comunitatile musulmane. Si pentru o lunga perioada, oamenii au fost multumiti cu asta. Ei ne lasa singuri, noi ii lasam singuri. Dar, in timp, situatia s-a inrautatit. Structurile jihadiste au profitat", a mai declarat prof. Neumann, reamintind ca incepand din 2011-2012, grupuri radicale precum Sharia4Belgium au venit si au recrutat un numar mare de persoane din astfel de zone, in care acum se ascund retelele jihadiste.

Pe scurt, este o combinatie intre problemele sociale si economice extrem de serioase ale acestor comunitati izolate, dezinteresul autoritatilor de a se ocupa de ele si interesul extremistilor de a umple acest vid de autoritate, sprijinind activitatea retelelelor jihadiste.

Iar o situatie similara se inregistreaza si in Franta, spune prof. Neumann.

Atentate la Bruxelles: Al doilea terorist de la metrou a fost arestat

Atentate la Bruxelles: Teroristul Najim Laachraoui - un elev bun, fara probleme disciplinare

Totusi, si in alte tari exista asemenea probleme, insa acolo nu exista si "oportunitatea de a face ceva", mai explica el.

"Este vorba despre motivatie si oportunitate, ca in cazul oricarei crime. Motive exista peste tot in Europa, nu si oportunitati. (...) Belgia este o tara cu 11 milioane de locuitori care, istoric vorbind, nu a avut probleme cu terorismul.

Insa Belgia este o tara divizata profund, a carei structura federala nu functioneaza si in care exista structuri de securitate capabile sa se ocupe de, sa zicem, 100 de oameni care pleaca in Siria, dar in niciun caz de 500", a adaugat el.

Atentate la Bruxelles: Serviciile americane ii suspectau pe fratii Bakraoui de radicalizare

Atentate la Bruxelles Americanii sunt furiosi pe serviciile secrete belgiene: "Au tehnici de rahat!"

Politicienii au reactionat mult prea tarziu

Peter Neumann a facut o comparatie cu America.

"In America avem o populatie de 330 de milioane de locuitori si agentii de securitate peste tot. Si doar 100 de suspecti straini de monitorizat. In Belgia, o tara cu 11 milioane de locuitori, sunt 500. Si fiecare suspect are alte persoane cu care este conectat, chiar acasa la el. Prin urmare, asistam la o crestere masiva, masiva si brusca a activitatii jihadistilor incepand din 2013, careia agentiile de securitate belgiene nu ii pot face fata.

Cei din serviciile secrete belgiene sunt sinceri cand spun 'Suntem complet depasiti, nu avem idee ce se petrece si e doar o chestiune de timp pana cand ceva se va intampla'", a mai punctat acesta.

Raportul despre locul exact unde se ascundea Salah Abdeslam, ratacit prin sertare

Salah Abdeslam, interogat doar o ora dupa ce a fost arestat: Nu a fost intrebat despre posibile noi atentate

De altfel, inca din 2011-2012 s-a constatat ca numarul belgienilor care pleaca in Siria si Irak este in crestere, insa institutiile nu au putut tine pasul cu amplificarea fenomenului, a explicat Neumann.

"Este foarte discutabila problema cresterii fortei serviciilor secrete in acelasi ritm cu amenintarea. Nu poti spune, de exemplu, ca daca 10.000 de teroristi vin in America, de maine angajam 10.000 de oameni la FBI. Nu merge asa! Aceste institutii trebuie sa se dezvolte treptat, oamenii au nevoie de antrenament.

Deci nu pot dubla capacitatea de actiune a acestor institutii in cateva luni, si nici nu a existat aceasta intentie. Politicienii din Belgia au reactionat prea tarziu la ceea ce se intampla in teren. Este un esec politic faptul ca aceste agentii de securitate nu au fost lasate sa se dezvolte.

Dar si mai grav este ca s-a permis crearea acestui vid de autoritate in comunitatile abandonate. Un asemenea gol nu ramane neumplut. Daca el este creat in comunitatile marginalizate formate din imigranti saraci si izolati din punct de vedere social, atunci trebuie sa te astepti ca ceva se va intampla, este doar o chestiune de timp. Timpul in care extremistii vor profita de situatie si isi vor impune discursul, al carui mesaj principal este ca societatea este impotriva ta, iar tu trebuie sa participi la acest razboi", a mai declarat prof. Peter Neumann.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#atentate Bruxelles, #jihadisti Belgia, #atentate Belgia , #explozii Bruxelles