Mincinosii, depistati cu tehnici FBI - De ce mint partenerii de afaceri si politicienii din Romania?

Vineri, 21 Iunie 2013, ora 20:16
9559 citiri
Mincinosii, depistati cu tehnici FBI - De ce mint partenerii de afaceri si politicienii din Romania?

Ii ia patru secunde sa isi dea seama ce fel de om are in fata, iar o bataie din picior sau o miscare involuntara a sprancenelor sunt indicii suficiente pentru a anula ori a negocia o afacere de milioane de euro.

Mihaela Stroe este "umbra" din spatele oamenilor de afaceri, pe care ii ajuta sa incheie cele mai bune tranzactii, specializandu-se in domeniu cu ajutorul lui Joe Navarro, fost agent FBI, expert in interpretarea comportamentului uman.

Sociolog, speaker motivational, autor si specialist in comunicarea nonverbala, Mihaela Stroe este prezentata deseori drept "Romanca ce si-a facut un business din tehnicile agentilor FBI".

Totul a pornit de la pasiunea pentru psihologie din liceu, care a dus-o la Olimpiada nationala, unde s-a clasat pe locul al doilea, la diferenta foarte mica de primul loc. De altfel, cele 10 sutimi au facut-o sa fie, ulterior, si mai perseverenta.

"Pasiunea pentru psihologie a inceput in clasa a X-a, cand am participat la Olimpiada Nationala de Psihologie si unde am luat locul doi. Din acel moment am stiu ca am cariera trasata: facultate de sociologie, master pe comunicare si doctorat in sociologie (cu specializare domeniu psihologie sociala si comunicare nonverbala)", a povestit Mihaela Stroe pentru Ziare.com.

Colaborarea cu FBI

Cand se documenta, pe Internet, pentru doctorat a dat si peste Joe Navarro, care a lucrat 25 de ani in cadrul FBI ca agent special si supervizor in combaterea terorismului si spionaj. Acum, Navarro este expert recunoscut la nivel international in limbaj nonverbal si profesor la Academia FBI si la Universitatea Saint Leo din Florida.

Mihaela Stroe a transformat pasiunea in cariera dupa ce a intrat la doctorat in 2003, cand l-a si cunoscut pe mentorul sau, Joe Navarro. Asa si-a facut propria ei firma, care acum poarta numele Acta Nonverbal.

"Joe Navarro m-a incurajat sa studiez si sa imi fac o cariera din comunicare nonverbala, mai ales ca studiile de specialitate in acest domeniu sunt foarte putine. Asa a luat nastere Acta Nonverbal(...) Sunt pe cont propriu de 10 ani si asa ma simt cel mai bine. Am un sot care este tot pe cont propriu si care ma sustine, iar cei doi baieti au doua modele de unde pot invata. Este o provocare continua, pentru ca sunt si antreprenor si mama si coach si trainer si autor si speaker, insa cu rabdare si mult calm le faci pe toate", puncteaza sociologul.

Interesul lui Navarro pentru Romania

Joe Navarro era interesat de comunicarea nonverbala a romanilor, la nivel cultural, de curiozitati legate de felul in care se comporta oamenii dintr-un stat fost comunist din Europa de Est, mai ales ca in 2003 nu exista niciun studiu despre acest aspect. Ca o incununare a colaborarii, anul acesta Joe Navarro a numit-o pe romanca reprezentantul sau exclusiv pe Europa.

"Eu sunt pregatita sa folosesc modelul Joe Navarro pentru detectarea minciunii in business. Modelul se bazeaza pe interpretarea reactiilor nonverbale de confort si disconfort la cei pe care ii suspectezi. Are la baza conceptul de activare a sistemului limbic al creierului uman (centrul nostru emotional) si se bazeaza pe interpretarea semnalelor nonverbale de confort si disconfort. De ce ma folosesc de emotii? Pentru ca atunci cand mintim apar urmatoarele tipuri de emotii: frica de a nu fi prins, frica de nu fi crezut, vinovatia pentru a minti, vinovatia pentru ce comportament ai.

Toate acestea determina anumite reactii nonverbale care pot fi citite de persoanele care sunt antrenate in acest sens, bineinteles toate intr-un context si la pachet cu punerea intrebarilor potrivite. Sunt dedicata aplicarii acestui model si in plus, am creat cu spijinul lui Joe Navarro propria mea metoda de citire a limbajului corpului", ne-a mai spus Mihaela Stroe.

De ce mint oamenii, de la politicieni, la parteneri de afaceri?

"Sa se potejeze, sa ii protejeze pe altii, sa obtina avantaje, sa isi salveze imaginea, sa evite pedeapsa, daune, sa fie 'draguti' cu cei din jur. Pe scurt, minciuna este asa cum spun majoritatea specialistilor: un instrument de supravietuire sociala", explica sociologul.

A primit cerereri din partea politicienilor din Romania de a traduce limbajul nonverbal al adversarilor politici, insa a refuzat sa se implice in politica si a ales lumea afacerilor.

Cel mai bine ii influentezi pe oameni in afaceri prin atitudine, puncteaza Mihaela Stroe. "Oamenii de afaceri din Romania nu prea stapanesc tehnici de comunciare nonverbala, ci ei doar isi folosesc flerul, intuitia, experienta. Va mai dura ceva ani pana cand vor vrea sa se pregateasca la nivel profesionist", adauga expertul.

Desi s-a specializat intr-un domeniu care este la inceputuri in Romania si pe care ar fi putut sa-l aprofundeze peste hotare, Mihaela Stroe mentioneaza ca, deocamdata, se intoarce de fiecare data in tara: "plec de multe ori din tara pentru ca sunt trainer acreditat la nivel international si am sustinut deja prezentari in afara Romaniei in Belgia, Portugalia, Olanda, Republica Moldova. Plec si ma intorc mereu in Romania. Deocamdata".

"Doresc sa imi public lucrarile si ideile si sa continui cu aparitie revistei online Nonverbal Magazine in romana si engleza (am ajuns la numarul 5). Urmeaza sa lansez in toamna metoda mea numita 'ABC-ul comunicarii nonverbale', un ghid simplu pentru folosirea comunicarii nonverbale in afaceri. Iar pentru cei interesati de dezvoltare personala am lansat deja un program de coaching de autocunoastere 'Transforma-ti viata in 90 de zile!' in care invata cum sa ii influenteze pozitiv pe cei din jur. Toate aceste informatii sunt comunicate pe blogul meu Mihaela Stroe si pe Non verbal. Ma puteti gasi si pe Facebook si YouTube", incheie romanca.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#FBI Romania Liliana Stroe, #minciuna politicieni tehnici FBI , #FBI