Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

O adiere de Watergate

Miercuri, 10 Mai 2017, ora 20:03
5360 citiri
O adiere de Watergate
Foto: Arhiva Hepta.ro

Cercetarile sale in afacerea mailurilor lui Hillary Clinton ar fi motivul demiterii directorului FBI, James Comey, de catre presedintele Trump. Acum ar putea urma un cutremur politic.

Asa ceva nu s-a mai intamplat in istoria Americii: presedintele tarii l-a demis pe directorul FBI tocmai in mijlocul unei anchete care s-ar putea dovedi periculoasa pentru seful de la Casa Alba.

James Comey cerceta presupusele tentative ale Rusiei de a influenta campania electorala pentru prezidentialele americane, cu scopul de a facilita castigarea scrutinului de catre Donald Trump, prin discreditarea rivalei acestuia, Hillary Clinton.

Administratia de la Washington a respins in saptamanile trecute toate acuzele la adresa lui Trump legate de o colaborare cu Kremlinul in campania electorala din 2016. Dar ancheta FBI pe aceasta tema continua.

Sa-l dai afara pe seful FBI inainte de finalizarea acestei anchete este o decizie discutabila, care lasa un gust politic amar. Nu doar democratii se tem acum ca Donald Trump va numi un director la FBI care va pune capat rapid anchetelor amintite. Astfel, toata implicarea eventuala a Moscovei nu va mai fi adusa la cunostinta opiniei publice americane.

Presedintele american, in dificultate

Decizia lui Trump dauneaza credibilitatii institutiilor politice de la Washington.

Imaginea clasei politice va avea din nou serios de suferit, dezgustul oamenilor fata de politica se va accentua. Presedintele ar vrea prin demiterea lui Comey sa ofere un inceput nou Biroului Federal de Investigatii. Trump si-a motivat decizia prin comportamentul lui Comey in afacerea mailurilor lui Hillary Clinton.

Nimeni nu il crede, insa, nici macar prietenii sai din Partidul Republican. Mai ales ca Trump laudase anterior actiunile lui Comey, care au venit pe ultima suta de metri a campaniei electorale si au afectat-o negativ pe doamna Clinton. Iar acum sa-l dea afara pe seful FBI din aceasta cauza, la luni de zile dupa incident?

Pensionarea fortata a lui Comey ar putea declansa un cutremur politic la Washington.

Demiterea aceasta aminteste de scandalul Watergate. Si atunci, la inceputul anilor '70, presedintele Richard Nixon l-a demis pe un anchetator care descoperise neregulile comise de tabara presedintelui.

Nixon a fost nevoit, in cele din urma, sa demisioneze din cauza scandalului, iar adevarul nu a putut fi acoperit decat pentru scurt timp.

Trump l-a demis pe Comey, dar democratii si poate chiar unii republicani vor cerceta mai departe posibilele contacte dintre echipa lui Trump si Rusia. Pana acum, lipsesc dovezile clare in acest sens. Dar acest lucru se poate schimba.

Citeste si analiza Demiterea directorului FBI, inceputul sfarsitului pentru Donald Trump?

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Watergate Trump demitere director FBI , #FBI