Celebrul Banksy s-a furisat in Gaza - Imagini la 6 luni de la finalul razboiului (Video)

Vineri, 27 Februarie 2015, ora 18:50
3686 citiri
Celebrul Banksy s-a furisat in Gaza - Imagini la 6 luni de la finalul razboiului (Video)
Foto: YouTube

Celebrul artist stradal britanic Banksy a publicat, joi, un mini-documentar pe site-ul sau, in care arata conditiile dezastruoase din Gaza la sase luni de la finalul razboiului dintre conducatorii islamisti ai Hamas, care controleaza enclava, si Israel.

Israelul a fost criticat pentru numarul mare de decese in randurile civililor palestinieni din timpul conflictului, inclusiv de Statele Unite ale Americii, principalul sau aliat. Peste 2.100 de palestinieni au fost ucisi in timpul luptelor, cei mai multi civili si copii, in timp ce doar 67 de soldati israelieni si sase civili si-au pierdut viata.

Sfarsitul razboiului din Gaza? Armistitiu pe termen nelimitat

Documentarul cu o durata de doua minute a fost publicat joi si, ca si in cazul multor alte desene murale si alte forme de arta ale lui Banksy, are o incarcatura politica puternica, dar si jucausa in acelasi timp.

Clipul incepe cu o imagine a norilor vazuti pe fereastra unui avion, insotita de textul "Anul acesta sa fie cel in care descoperiti o noua destinatie".

Acea destinatie este Fasia Gaza, despre care filmul, folosind mai mult text decat explicatii audio, spune ca este "aparata de vecini prietenosi", referindu-se la Israel, care pazeste granitele maritime si de pe uscat, in afara unei treceri de frontiera catre Egipt, in prezent inchisa. Rezultatul este ca in Gaza se poate intra doar prin intermediul unuia dintre tunelurile prezentate.

Filmul prezinta si soldati israelieni patruland, dand impresia ca se afla in Gaza. Trupele actioneaza de fapt la punctul de control Qalandia din Cisiordania, cunoscut pentru pictura murala infatisandu-l pe Yasser Arafat, care este prezentata in videoclipul lui Banksy.

Mare parte din scurtmetraj se concentreaza pe conditiile dure de trai din Gaza: cladiri bombardate, terenuri acoperite de moloz si muncitori incercand sa faca reparatii.

Un text subtitrat spune ca, de la finalul conflictului cu Israel, in Gaza nu s-a permis aducerea de ciment. Totusi, cantitati mici din acest material de constructie sunt introduse pe acest teritoriu datorita unei intelegeri semnate de Natiunile Unite, prin care se permite aducerea de materiale pentru reconstructia zonei, cu restrictii foarte severe.

"Oportunitatile pentru constructii si dezvoltare sunt peste tot" si "exista o multime de posibilitati de renovare", mai spune subtitrarea filmului, subliniind ca 18.000 de locuinte din Gaza au fost distruse in timpul conflictului. Micul teritoriu, cu o mare densitate a populatiei, a fost lovit de atacurile aeriene si rachetele israeliene in timpul razboiului.

De ce apare pisica?

Aproape de finalul clipului, camera aduce in prim plan un desen mural care infatiseaza o pisicuta jucausa, despre care se poate presupune ca a fost realizat de Banksy, iar un barbat care se uita la animalul de pe zid spune in limba araba ca macar pisica a gasit ceva cu care sa se joace, copiii din Gaza neavand jucarii.

Tot pe site-ul sau, Banksy spune ca, in timpul filmarilor, un localnic l-a intrebat care este semnificatia pisicutei. "I-am explicat ca am vrut sa subliniez gradul de distrugere din Gaza publicand imagini pe site-ul meu, dar, pe Internet, oamenii se uita doar la poze cu pisici", a declarat artistul, a carui identitate ramane secreta.

Filmuletul se incheie cu un mesaj scris pe un zid: "Daca ne spalam pe maini de conflictul dintre cei puternici si cei fara nicio putere suntem de partea celor puternici, nu ramanem neutri".

Documentarul de un minut si 56 de secunde poate fi vazut pe site-ul artistului.

Banksy este cunoscut in general pentru operele sale de street art, care sunt evaluate si cumparate pentru mii de dolari, dar artistul a produs mai multe filme, inclusiv lungmetrajul "Iesirea prin magazinul de suveniruri/Exit Through the Gift Shop", din 2010. Filmul, in care apare fara a-si dezvalui chipul, a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun documentar in anul 2011.

Banksy, care isi ascunde identitatea, preferand sa ramana in anonimat, este originar din Bristol, un oras din sud-vestul Angliei. Artistul britanic combina adeseori in operele sale umorul si arta subversiunii: el si-a exercitat arta pe zidurile din New Orleans, dupa uraganul Katrina, dar si pe zidul din Cisiordania care ii separa pe israelieni de palestinieni.

Banksy, un reprezentant al curentului street art, este renumit pentru faptul ca isi tachineaza publicul, dar si autoritatile, iar lucrarile sale sunt extrem de originale, facandu-i pe privitori sa vada lucrurile intr-o cu totul alta lumina.

In 2009, el si-a instalat 100 de opere in muzeul de arta din Bristol chiar in fata oficialilor prezenti la un vernisaj. In trecut, Banksy a reusit sa introduca pe ascuns in incinta Disneyland o statuie in marime naturala ce reprezenta un detinut de la Guantanamo.

In toamna anului 2013, operele sale au fost prezentate intr-o expozitie inedita pe zidurile cladirilor din New York. Desenele artistului britanic au fost protejate cu grilaje si agenti de paza.

In luna ianuarie 2015, o colectie ce include 32 de desene create de Banksy a fost vanduta cu aproape 435.000 de lire sterline (580.000 de euro) la o licitatie organizata in Marea Britanie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Bansky documentar Gaza, #Bansky videoclip Gaza razboi, #Bansky documentare, #Bansky arta , #Gaza