Fasia Gaza: A cincea zi de bombardamente. Liga Araba cere oprirea atacului (Video)

Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 09:24
4411 citiri
Fasia Gaza: A cincea zi de bombardamente. Liga Araba cere oprirea atacului (Video)
Foto: CNN

Israleul a bombardat tinte militare palestiniene din Fasia Gaza, din aer si de pe apa, pentru a cincea zi la rand, duminica, pregatindu-se pentru o posibila invazie la sol, desi oficialii egipteni au declarat ca exista indicii pentru un armistitiu.

Bombardamentele au incetat in timpul noptii dintre sambata si duminica, dar au fost reluate dimineata, trei rachete fiind trase catre orasul de coasta Ashkelon, potrivit armatei armatei israeliene, relateaza Reuters.

"Pana acum am lovit peste 1.000 de tinte, deci Hamas ar trebui sa calculeze daca merita sau nu sa inceteze focul", a declarat vicepremierul Israelului, Moshe Yaalon, pe Twitter.

Potrivit oficialilor palestinieni, 48 de persoane, jumatate din ei civili, inclusiv 13 copii, au fost omorati in raidurile israeliene. Peste 500 de rachete trase din Fasia Gaza au lovit Israelul, omorand trei persoane si ranind alte cateva zeci.

Israelul a inceput atacul aerian miercuri, omorandu-l pe liderul gruparii islamiste Hamas, care guverneaza in Fasia Gaza. Oficialii israelieni sustin ca scopul atacurilor este sa epuizeze arsenalul Hamas-ului, pentru a pune capat atacurilor cu rachete la granita Israelului, care au loc de ani de zile.

Sambata noaptea, a fost lovita si cladirea destinata presei din Fasia Gaza, ranind sase jurnalisti si provocand pagube cladirii folosite de televiziunea Hamas-ului Al-Aqsa, precum si birourilor folosite de Sky News.

Alte doua atacuri din zorii zilei de duminica au lovit tabara de refugiati Jabalya, omorand doi copii si ranind alte 13 persoane, potrivit medicilor.

Aceste atacuri au avut loc dupa o declaratie a purtatorului de cuvant a armatei Hamas, Abu Ubaida, care a spus ca "aceasta runda de confruntari nu va fi ultima impotriva inamicului zionist, ci este doar inceputul".

Oficialii din Israel au anuntat ca vor tine inchise scolile duminica, drept precautie, dupa ce cateva rachete au ajuns pana in Tel Aviv si Ierusalim in ultimele zile. Sistemul de interceptare a rachetelor din Israel, denumit "Iron Dome", a distrus in aer, deaspra orasului Tel Aviv, o racheta trasa din Fasia Gaza, sambata.

Liga Araba cere incetarea atacului asupra Fasiei Gaza

Ministrii din tarile arabe au declarat ca sustin eforturile Egiptului de a obtine un armistitiu care ar incheia atacul Israelului asupra Fasiei Gaza, se arata intr-o declaratie dupa un summit al Ligii Arabe, din Cairo.

De asemenea, s-a hotarat ca ministrii de Externe din tarile arabe sa calatoreasca in Fasia Gaza, in semn de sprijin. Potrivit lui Nabil Elaraby, seful Ligii Arabe, va conduce echipa care va pleca spre Fasia Gaza in "una, doua zile".

In declaratia Ligii Arabe se critica atacul Israelului, numindu-l o "agresiune", si se exprima "nemultumirea" fata de Consiliul de Securitate al ONU, care nu a reusit sa obtina incetarea focului. "Am hotarat sa sprijinim eforturile Egipului, in coordonare cu statul Palestinian, sa stopeze ofensiva Israelului in Fasia Gaza si sa ajunga la un armistitiu care ar rezulta in oprirea imediata a actiunilor militare", se arata in declaratie.

Egiptul a reusit sa obtina un armistitiu formal in luna octombrie, insa acesta n-a mai fost respectat. Potrivit presedintelui egiptean, Mohamed Mursi, exista "unele indicii" ca incetarea focului ar putea fi obtinuta in curand, insa nu exista garantii.

Ofensiva la sol

Israelul a decis, vineri, sa cheme la datorie peste 75.000 de rezervisti, din care 16.000 deja s-au prezentat, in vederea unei posibile invazii la sol.

De altfel, Israelul si-a pozitionat deja tancurile si artileria la frontiera. Intrebat daca o operatie la sol este posibila, comandatul fortelor armate israeliene, general-maiorul Tal Russo a spus "cu siguranta. Avem un plan, va lua ceva timp. Trebuie sa avem rabdare, nu va fi intr-o zi sau doua".

O posibila invazie in Fasia Gaza, o zona dens populata, ar presupune multe victime.

Ultimul razboi din Fasia Gaza, un atac de trei saptamani si o invazie in noaptea de Revelion dintre 2008 - 2009, a condus la moartea a 1.400 de palestinieni, majoritatea civili, si a 13 israelieni.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#atac Israel Fasia Gaza, #delegatie Liga Araba Fasia Gaza, #conflict Israel Palestina , #Gaza