Regele Arabiei Saudite : Ofensiva Israelului in Gaza, o crima de razboi, terorism de stat

Vineri, 01 August 2014, ora 21:15
2910 citiri
Regele Arabiei Saudite : Ofensiva Israelului in Gaza, o crima de razboi, terorism de stat
Foto: mubasher.info

Regele Abdullah al Arabiei Saudite a rupt vineri tacerea pe care o pastra in privinta conflictului din Gaza, condamnand ceea ce el a numit "tacerea internationala" asupra ofensivei Israelului si descriind actiunea drept "o crima de razboi si terorism sponsorizat de stat".

Arabia Saudita, care se considera un lider al cultului musulman sunit in lume, a jucat un rol diplomatic minor pentru reinstaurarea calmului in Gaza, lasand sarcina obtinerii unei incetari a focului pe seama Egiptului si Qatarului, scrie Reuters.

"Vedem sangele fratilor nostri din Palestina varsat in masacre in masa in care nimeni nu e crutat si crime de razboi impotriva umanitatii, fara scrupule, fara umanitate sau moralitate", a declarat Abdullah, intr-un scurt discurs citit in numele lui de un prezentator al televiziunii de stat din Arabia Saudita.

"Comunitatea internationala, care e martor mut la ce se intampla in intreaga regiune, a fost indiferenta la ce se intampla, ca si cum ceea ce se intampla nu e treaba ei. Tacerea nu are nicio justificare", a mai spus suveranul.

Discursul, care s-a concetrat insa pe ceea ce a descris drept o amenintare din partea islamistilor radicali asupra intregului Orient Mijlociu, vine dupa mai multe critici ce s-au facut auzite in Arabia Saudita din partea presei, a unor lideri de opinie sau a unor clerici privind reactia slaba a casei regale fata de evenimentele din Gaza.

Razboi in Gaza: Militar israelian, capturat de palestinieni

Politica saudita fata de conflictul din Gaza este complicata de neincrederea elitei regatului fata de miscarea Hamas, o grupare islamista cu puternice legaturi ideologice si politice cu Fratia Musulmana din Egipt, organizatie pe care Arabia Saudita o considera terorista.

Arabia Saudita crede ca Fratia Musulmana are o politica ce urmareste cucerirea puterii in toata regiunea. De la inceperea ofensivei aeriene a Israelului, revolta publica a Arabiei Saudite a luat forma unor declaratii limitate si apeluri la ajutor umanitar, de obicei facute dupa sedintele de guvern saptamanale.

In discursul sau, regele Abdullah i-a condamnat si pe militantii radicali suniti care omoara oameni nevinovati si le mutileaza trupurile, in dispret fata de invataturile musulmane. El a facut un apel si catre liderii religiosi si invatatii musulmani din regiune sa impiedice ca Islamul sa fie deturnat de catre militanti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Arabia saudita reactie Israel Gaza, #Arabia Saudita Abdullah rege protest, #Arabia Saudita rege crima Israel , #Gaza