Georgia si SUA vor semna in ianuarie un acord de parteneriat strategic

Vineri, 26 Decembrie 2008, ora 12:59
1355 citiri
Georgia si SUA vor semna in ianuarie un acord de parteneriat strategic

Georgia si Statele Unite vor semna un acord de parteneriat strategic la 4 ianuarie la Washington, a anuntat joi un purtator de cuvant al Ministerului de Externe de la Tbilisi.

"Ministrul georgian de externe, Grigol Vasadze, si secretarul de stat american, Condoleezza Rice, vor semna un acord de parteneriat strategic la 4 ianuarie, la Washington", a spus purtatorul de cuvant Hatuna Iossava, citat de AFP.

Liderul georgian Mihail Saakasvili a anuntat luni ca cele doua tari negociau un acord, informatie confirmata a doua zi de Washington.

Administratia Bush doreste astfel sa ajute Georgia sa progreseze in privinta reformelor de securitate, democratice si economice, pentru a face Georgia mai puternica, pentru a da un impuls parteneriatului nostru si pentru aprofundarea integrarii euroatlantice a Georgiei.

Saakasvili a subliniat ca "Statele Unite nu au spus niciodata pana acum Georgiei ca este un partener strategic".

Un lider al opozitiei georgiene si analistii spun ca acest acord este un pas pozitiv, dar ca importanta sa nu trebuie exagerata.

"Cu siguranta este un pas inainte in materie de securitate pentru Georgia, dar Saakasvili exagereaza importanta sa", a spus liderul Partidului republican, precizand ca "acest acord nu inlocuieste o aderare la NATO, singurul mod de a asigura securitatea Georgiei".

NATO a anuntat la inceputul lunii ca va aprofunda cooperarea cu Ucraina si Georgia, consolidand cele doua comisii existente.

Potrivit unui analist de la Institutul georgian pentru afaceri publice, "acordul nu are garantii militare pentru securitatea Georgiei, ci este mai mult o forta morala".

Compromisul, asemanator cu acordul strategic semnat de SUA si Ucraina saptamana trecuta, risca sa intensifice tensiunile cu Rusia. Georgia, aliata a SUA, a declansat o ofensiva in Osetuia de Sud, careia Moscova i-a raspuns prin trimiterea de trupe in Georgia in august si prin recunoasterea independentei regiunilor separatiste Osetia de Sud si Abhazia.

Cine e fotbalistul român care se apropie de câștigarea Cupei Campionilor
Cine e fotbalistul român care se apropie de câștigarea Cupei Campionilor
Echipa americană Columbus Crew, cu românul Alexandru Măţan introdus pe final, a învins formaţia mexicană Monterrey cu scorul de 2-1, miercuri, pe teren propriu, în prima manşă a...
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliţia a început să aresteze paşnic studenţii protestatari de la University of Southern California miercuri seara, la câteva ore după ce forţele de ordine au arestat violent la o...
#parteneriat strategic, #Georgia, #SUA , #Georgia