Razboiul din Ucraina nu-i o premiera: Despre cum e sa traiesti sub ocupatia Moscovei Interviu cu ministrul de Externe din Georgia

Autor: Ana Ilie
Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 10:04
6480 citiri
Razboiul din Ucraina nu-i o premiera: Despre cum e sa traiesti sub ocupatia Moscovei Interviu cu ministrul de Externe din Georgia

Ministrul georgian de Externe, Maia Panjikidze, considera ca agresiunea Rusiei in Ucraina este o grava provocare la adresa pacii si securitatii pe intregul continent european si trebuie tratata cu fermitate de comunitatea internationala.

Razboiul ruso-georgian din 2008 a fost un precursor al razboiului din Ucraina, declara sefa diplomatiei europene intr-un interviu acordat Ziare.com. Georgia a trecut deja prin aceleasi experiente, de la militarizarea regiunilor ocupate la incalcarea brutala a drepturilor omului in zonele de conflict, asa ca aceasta tara poate sprijini pe mai multe planuri Ucraina.

In acelasi timp, arata Maia Panjikidze, depinde de intreaga comunitate internationala ca statele din estul Europei sa reziste presiunilor de a renunta la calea europeana.

Georgia, Moldova si Ucraina au facut un mare pas in iunie in directia UE, lucru care a infuriat Rusia. Stim cu totii ce s-a intamplat cu Ucraina. Georgia se simte amenintata?

Semnarea istorica a Acordului de Asociere si punerea sa in aplicare de la 1 septembrie reprezinta un punct de cotitura si o mare oportunitate pentru Georgia. Integrarea europeana a devenit o prioritate a politicii interne a tarii. Guvernul georgian este hotarat sa intensifice eforturile in directia reformelor si sa traduca angajamentele convenite in rezultate concrete.

Criza provocata de Rusia in Ucraina este o grava provocare la adresa pacii si securitatii pe intregul continent european. Actul Final al Conferintei pentru securitate si cooperare in Europa, elaborat la Helsinki la 1 august 1975, si acordul de a nu redesena harta Europei nu au fost niciodata atat de ignorate ca astazi.

Avand in vedere politica tot mai agresiva adoptata de Moscova, este foarte posibil ca Rusia sa foloseasca din nou "puterea hard si soft" pentru a forta statele din estul Europei sa abandoneze calea europeana.

Principiile fundamentale ale suveranitatii, ne-amestecului si dreptul fiecarei natiuni de a-si defini si conduce propria politica externa trebuie sa fie aparate cu fermitate. Noi suntem pregatiti sa rezistam oricarei presiuni, deoarece ceea ce este cu adevarat la mijloc este alegerea europeana, care este o idee nationala in Georgia. Chiar daca nu este indreptata impotriva nimanui, noi suntem pregatiti sa o aparam.

Noi analizam cu grija faptele si provocarile dinspre Rusia, dar continuam sa ne exercitam rabdarea strategic si urmam o politica pragmatica. In dialogul nostru, incercam sa convingem Rusia ca nu avem nicio agenda ascunsa si ca suntem pregatiti sa promovam si pe mai departe comertul si cooperarea economica.

Dintr-o perspectiva economica, Georgia a facut mai multi pasi pentru de-escaladarea tensiunilor cu Rusia si a obtinut unele progrese in acest sens. Totusi, dupa semnarea Acordului de Asociere, Rusia si-a anuntat intentia de a suspenda acordul de liber schimb. Desi embargoul asupra produselor georgiene nu a fost pus inca in aplicare, este evident ca Rusia va incerca sa foloseasca aceasta masura economica drept o unealta politica.

Conflictul, bineinteles, ofera Rusiei o serie de alte unelte politice impotriva Georgiei. Asadar, ne bazam pe UE si statele membre pentru sustinere in caz ca Rusia reaplica presiune economica si sanctiuni Georgiei.

Este posibil ca apropierea de UE sa schimbe dinamica in ceea ce priveste teritoriile ocupate din Georgia?

O apropiere si integrare mai mare in UE ofera posibilitati unice pentru dezvoltarea Georgiei. Acordul de Asociere deschide noi posibilitati pentru adancirea relatiilor noastre in aproape toate zonele de cooperare.

Prin acest Acord, Georgia se angajeaza sa se apropie etapizat de standardele europene in materie de politica, economie, societate si justitie, ceea ce va duce la imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor georgieni, la crestere economica, protectie si sporirea libertatilor politice si economice; intarirea institutiilor democratice si statului de drept; respect pentru drepturile omului si libertatile fundamentale; independenta justitiei.

Acordul de Asociere se aplica intregului teritoriu al Georgiei, in interiorul granitelor recunoscute international, si fiecarui cetatean al Georgiei, inclusiv cei care locuiesc in teritoriile ocupate. Si ei fac parte din procesul de apropiere de UE si pot beneficia de noile oportunitati, fie ca este vorba despre comertul cu Uniunea, calatoria fara vize, participarea la programele educationale etc.

Georgia este o lectie pentru ce se poate intampla cu Ucraina?

In Ucraina anului 2014 are loc o continuare a evenimentelor din 2008 din Georgia. In prezent, comunitatea internationala observa cu claritate si realizeaza care sunt consecintele incalcarii brutale a principiilor fundamentale ale dreptului international in sanul Europei.

Evolutiile din Ucraina reprezinta o provocare grava nu numai la securitatea europeana, ci si la sistemul global de securitate. Noi suntem alarmati de rapoartele privind agresiunea militara directa in regiunile estice ale Ucrainei si condamnam actiunile ce vizeaza suveranitatea si integritatea teritoriala ale Ucrainei.

Georgia a trecut deja prin consecintele ocupatiei, inclusiv militarizarea regiunilor ocupate, un mare numar de personae refugiate pe plan intern, comunitati distruse de razboi, despartite de liniile de ocupatie si incalcarea brutala a drepturilor omului in zonele de conflict.

Asadar, putem sa impartasim cu guvernul ucrainean din experienta noastra in ceea ce priveste strategia ne-recunoasterii, dar si in alte domenii ale politicii de de-ocupare. Am cooperat cu autoritatile ucrainene in ceea ce priveste schimbul de experienta in reformele implementate cu succes. In acest scop, ministerele ucrainene pentru Justitie si Infrastructura, ca si delegatii ale Ministerului de Finante si Fiscului, au vizitat Georgia in iulie si august.

In afara de asta, Georgia intentioneaza sa ofere asistenta umanitara Ucrainei. In acest scop, ministrul georgian al Sanatatii a vizitat Ucraina in august pentru a identifica necesitatile speciale. Alte agentii georgiene colaboreaza indeaproape cu omologii lor ucraineni. Mai mult, intentionam sa gazduim 130 de copii ucraineni in Georgia, pentru odihna si refacere.

Exista impresia ca presedintele rus, Vladimir Putin, poate scapa cu aproape orice. Este adevarat? Poate fi oprit si cum?

Sunt foarte ingrijorata de agresiunea militara directa in regiunile din estul Ucrainei. Comunitatea internationala trebuie sa se asigure impotriva unei confruntari la scara larga in Europa si retrasarea granitelor sale prin forta.

Trebuie sa facem un efort amplu de asigurare a pacii si stabilitatii in Ucraina.

Acum traim intr-o lume moderna, globalizata si interdependenta. Nu mai exista Cortina de Fier sau Razboiul Rece. Rusia depinde mult de Europa, dar si de intreaga lume si de sistemul economic global. Asadar, cred ca hotararea si o pozitie comuna, consecventa, a tarilor occidentale, pot determina Rusia sa actioneze intr-un mod mai constructiv, respectand interesele si libera alegere ale tarilor invecinate.

Poate NATO sa stopeze expansiunea rusa in Ucraina? In ce stadiu se afla integrarea euro-atlantica a Georgiei?

Raspunsul ferm al comunitatii euro-atlantice la invazia militara a Rusiei in Ucraina este decisiva. Eforturi unite sunt necesare pentru a demonstra Kremlinului ca subminarea sistemului existent de drept international si ordinii internationale nu este acceptabila in lumea democrata.

In ceea ce priveste integrarea euro-atlantica a Georgiei, ramane prioritatea agendei de politica externa si de securitate. Este o alegere ferma a poporului georgian, sustinuta de fortele politice importante (potrivit celui mai recent sondaj NDI, pana la 80% din populatie sustine aderarea la NATO).

Georgia continua sa contribuie la securitatea comuna euro-atlantica prin participarea la operatiunea ISAF. Suntem cel mai mare contributor cu trupe non-NATO si suntem decisi sa participam si la misiunea post-ISAF - Resolute Support. De asemenea, unitatile noastre vor fi disponibile pentru Forta de Raspuns NATO in 2015. In acelasi timp, Georgia utilizeaza mecanisme de integrare precum Annual National Programme (ANP) si NATO-Georgia Commission (NGC).

Deciziile luate la recentul summit NATO din Tara Galilor sunt o demonstratie clara ca Georgia a facut inca un pas pe calea catre integrarea euro-atlantica. Summitul a reconfirmat ca Georgia va deveni membru al aliantei si a fost adoptat si un Pachet Substantial pentru Georgia, pentru a ajuta tara sa se pregateasca pentru aderare. Pachetul va ajuta Georgia sa isi creasca capacitatea de aparare si va sustine fortele noastre armate pentru a-si imbunatati interoperabilitatea cu fortele NATO, inclusiv prin participarea extinsa a fortelor georgiene in exerctiile NATO.

Mai mult, exercitiile militare ocazionale vor fi organizate in Georgia si un centru militar de antrenament va fi infiintat in vederea angajarii alaturi de partenerii NATO, ceea ce va oferi acestui centru o dimensiune regionala. Intre timp, impreuna cu Australia, Finlanda, Iordania si Suedia, ne-am alaturat grupului de tari cu "Oportunitati Sporite de Cooperare".

In fine, vreau sa subliniez ca pachetul livrat Georgiei reprezinta o sustinere fara precedent fata de un stat aspirant, ceea ce ne aduce si mai aproape de integrarea in Alianta.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#ministru externe Georgia amenintare Rusia, #Georgia amenintare Rusia Ucraina , #Georgia
Comentarii