Sotia regelui George al III-lea, prima regina de culoare a Angliei?

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 13 Martie 2009, ora 12:28
16525 citiri
Sotia regelui George al III-lea, prima regina de culoare a Angliei?
Foto: Guardian

Regina Charlotte a fost sotia lui George al III - lea si, la fel ca si el, avea descendenta germana, insa se presupune ca a avut si stramosi de origine africana.

Regina Charlotte a murit in urma cu doua secole, insa este in continuare celebrata in orasul cu acelasi nume din Statele Unite ale Americii. Monumentul sculptat in bronz al reginei Charlotte, care se presupune ca a fost prima regina de culoare a Angliei, poate fi vazut langa aeroportul de langa Carolina de Nord, informeaza cotidianul The Guardian.

In mijlocul orasului se afla o alta statuie a reginei Charlotte, in care aceasta apare plimbandu-se insotita cu doi caini. Multe strazi ale orasului poarta numele reginei Angliei. De asemenea, orasul Charlotte din SUA mai este denumit Queen City, chiar daca imediat dupa ce orasul a fost numit in memoria sa a izbucnit Razboiul de Independenta.

De asemenea, Muzeul de Arta al orasului detine un portret al reginei Charlotte realizat de pictorul scotian Allan Ramsay, in care regina Angliei apare ca o tanara de 17 ani, imbracata cu o rochie eleganta, la un un an dupa ce s-a maritat cu George al III-lea.

Acesta este portretul de la care au plecat cercetarile istoricilor in legatura cu culoarea pielii reginei Angliei si care a dat nastere teoriei potrivit careia Charlotte ar fi fost de origine afro.

Charlotte, care a trai intre 1744 si 1818, are mult mai putina rezonanta in tara in care ea a fost regina. Daca regina Charlotte este cunoscuta si in Marea Britanie, acest lucru se datoreaza descrierilor realizate de dramaturgul Alan Bennett, in a carui piesa este numita "sotia regelui 'nebun' George al III-lea".

Astfel, britanicii stiu in mica masura ca regina Charlotte a fost cea care a fondat Gradinile Kew, ca ea a adus pe lume nu mai putin de 15 copii si ca a fost o ocrotitoare a artelor de care s-a bucurat chiar si Mozart.

Istoricii se intreaba daca exista argumente sufieciente in favoarea tezei cum ca regina Charlotte a fost prima regina de culoare a Angliei.

"Insa teoria ca regina Charlotte a fost de origine africana ridica mai multe intrebari, nu numai in legatura cu originea si descendenta familiei regale britanice, insa si asupra celor ale celorlalte case regale din Europa, din moment ce descendentii reginei Victoria s-au raspandit in cele mai multe familii regale ale continentului", sustine istoricul britanic Kate Williams.

"Daca regina Charlotte a fost de culoare, atunci, in consecinta, regina Victoria si intreaga noastra familie regala pana la printul Harry poarta un sambure de afro in ei. Ceea ce este o teorie mai mult decat interesanta", sustine istoricul britanic.

Un istoric britanic dezvăluie adevărul despre Putin: De ce este neînfricat și ce boală mintală îl domină
Un istoric britanic dezvăluie adevărul despre Putin: De ce este neînfricat și ce boală mintală îl domină
Vladimir Putin a lansat recent o încercare ciudată de a se autointitula noul Iisus Hristos și de a se poziționa la nivel religios în legătură cu războiul din Ucraina. Dar, în realitate, un...
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#regina Charlotte, #regina Angliei, #prima regina afro, #regina Victoria, #istoric britanici , #Georgia