Hong Kongul vrea dreptate si continua protestele: Legea a fost retrasa, dar pentru violente nu a platit nimeni

Vineri, 06 Septembrie 2019, ora 18:30
2902 citiri
Hong Kongul vrea dreptate si continua protestele: Legea a fost retrasa, dar pentru violente nu a platit nimeni
Foto: Arhiva Pixabay

In ultimele trei luni, Hong Kong a fost scena unor ample proteste, dupa ce, in primavara acestui an, a aparut un prim proiect de lege a carui prevedere principala era permiterea extradarii cetatenilor din Hong Kong catre China continentala pentru a fi judecati.

In vara, sute de mii de demonstranti au iesit pe strazile din Hong Kong pentru a-si striga nemultumirea in legatura cu initiativa guvernului, insa au fost intampinati cu gaze lacrimogene, bastoane si tunuri cu apa de autoritati, in timp ce Beijingul a adus soldati cu tancuri la portile orasului.

In cele din urma, Carrie Lam, sefa guvernului de la Hong Kong, a anuntat miercuri seara ca a retras legea, insa demonstratiile continua, protestatarii cerand sa fie pedepsiti cei vinovati de violentele impotriva lor.

Chiar vineri, mii de persoane s-au adunat iar in apropierea sectiei de politie Mong Kok din Hong Kong si cer dezvaluirea inregistrarilor facute de camerele de supraveghere pentru a demonstra faptul ca fortele de ordine au folosit abuziv violenta in ultimele luni asupra lor. Alte mii de oameni s-au adunat in apropierea unei statii de metrou, iar numarul lor este asteptat sa creasca. Demonstrantii au in vedere blocarea din nou a legaturilor de transport spre aeroport, scrie Reuters.

Autoritatile aeroportuare au anuntat ca doar celor care au bilete le va fi permis sa foloseasca sambata trenul expres. Acesta va pleca din centrul Hong Kong, ca de obicei, dar va ajunge direct la aeroport, fara a opri in alte statii din peninsula Kowloon.

A fost precizat ca si traseele autobuzelor pot fi afectate.

Si-a pierdut rabdarea Beijingul? Forte paramilitare chineze, filmate in apropiere de Hong Kong (Video)

Europa si SUA, apeluri diplomatice

In acest context, comunitatea internationala a fost in alerta. Organizatia Natiunilor Unite (ONU) avertizase deja Beijing-ul sa fie mai retinut in modul in care reactioneaza la protestele antiguvernamentale din teritoriu.

Uniunea Europeana (UE) indemna - la acel moment - partile sa inceapa un dialog larg si inclusiv, pentru a "dezamorsa" situatia la Hong Kong.

"Este crucial sa se dea dovada de retinere, sa se respinga violenta si sa se ia masuri urgente in vederea dezamorsarii situatiei", indemna sefa diplomatiei europene Federica Mogherini, in numele Celor 28.

La randul sau, presedintele SUA Donald Trump a transmis ca "Administratia de la Beijing a mobilizat trupe in apropierea frontierei cu Hong Kong".

"Serviciile noastre ne-au informat ca Administratia Chinei transfera trupe la frontiera cu Hong Kong. Toata lumea trebuie sa fie calma si in siguranta", a transmis Donald Trump pe Twitter in luna august.

Anterior, Donald Trump afirmase: "Multi ma invinovatesc pe mine si Statele Unite pentru problemele din Hong Kong. Nu imi dau seama de ce".

Totusi, la doua zile dupa mesajul liderului de la Casa Alba, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat a declarat ca Statele Unite sunt "profund ingrijorate" de miscarile paramilitare din apropierea Hong Kong-ului.

Acum, aflata intr-o vizita la Beijing, cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a indemnat public, vineri, la garantarea libertatilor Hong Kong-ului, la finalul unei intrevederi avute cu premierul chinez Li Keqiang.

"Drepturile si libertatile locuitorilor din Hong Kong trebuie sa fie garantate. Solutiile nu pot fi gasite decat prin dialog (...) Trebuie sa se faca totul pentru a se evita violenta", a declarat Merkel, potrivit afirmatiilor sale postate pe Twitter de purtatorul sau de cuvant Steffen Seibert, potrivit Agerpres.

Inainte de sosirea Angelei Merkel, militanti prodemocratie in Hong Kong au facut apel la ajutorul cancelarului, intr-o scrisoare publicata miercuri.

"Doamna cancelar Merkel, ati crescut in Republica Democrata Germana. Aveti experienta directa a ororilor unui guvern dictatorial (...) Germanii au fost in mod curajos in avangarda luptei impotriva autoritarismului in anii 1980 (...) Speram ca va veti exprima ingrijorarea fata de situatia noastra catastrofala si ca veti aduce la cunostinta revendicarile noastre guvernului chinez in timpul vizitei voastre in China. Ajutati-ne!", se arata in document, potrivit sursei citate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#proteste Hong Kong, #merkel china hong kong , #Hong Kong