Noi proteste la Hong-Kong. Sase persoane au fost arestate

Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 19:20
1290 citiri
Noi proteste la Hong-Kong. Sase persoane au fost arestate
Foto: CNN

Sase persoane au fost arestate, miercuri, la Hong Kong, in urma unuei noi manifestatii de protest organizata pe fondul nemultumirilor legate de

Un grup de protestatari mascati a incercat, miercuri dimineata, sa intre in sediul Consiliului Legislativ din Hong Kopng. Ei au spart una dintre usile cladirii cu ajutorul unei baricade din metal, informeaza CNN.

Ulterior, Guvernul a criticat gestul protestatarilor, pe care i-a calificat ca fiind "radicalisti violenti". Nu este exclus, ca pe langa cele sase persoane deja arestate, sa mai urmeze si alte retineri, arata sursa citata.

Proteste in Hong Kong: De ce conteaza fosta colonie britanica devenita un centru global de afaceri

Gestul de a patrunde in cladirea guvernamentala este de o agresivitate nemaiintalnita pana acum in timpul manifestatiilor din ultimele saptamani, protestatarii fiind cunoscuti pentru modul lor pasnic de a-si exprima nemultumirile, arata sursa citata, precizand ca in cele sapte saptamani de manifestatii prodemocratice nu a fost sparta nici macar o fereastra, nicio cladire nu a fost avariata.

Un deputat aflat in zona la momentul producerii incidentului a relatat pentru CNN ca a incercat personal sa impiedice aceasta actiune, pe care o considera ca fiind un urias pas inapoi pentru prodemocratici.

"M-am aruncat in fata lor, le-am spus ca un asemenea gest va face rau miscarii prodemocratice, pentru ca intreaga campanie desfasurata in ultimele saptamani este despre respectarea regulilor democratice", a relatat deputatul Fernando Cheung. In opinia sa, gestul de a sparge sediul legislativului este exact contrariul a ceea ce au sustinut pana acum.

Actiunea a fost criticata si de liderii studentilor, care nu au luat insa parte la acest incident. Legislativul si-a anulat programul pentru ziua de miercuri.

Revolutia umbrelelor la Hong Kong Protestatarii, somati sa plece acasa

De la sfarsitul lunii septembrie, zeci de mii de oameni au iesit pe strazi in Hong Kong, incercand sa obtina extinderea drepturilor politice si o dependenta mai scazuta fata de Beijing. Miscarea a devenit cunoscuta ca "revolutia umbrelelor".

Presa a relatat ca este vorba de cea mai grava criza politica din fosta colonie britanica, de cand a fost retrocedata Beijingului, in 1997.

Oamenii cer ca liderul orasului sa fie ales prin intermediul unui scrutin deplin democratic in 2017. Hong Kongului i s-a promis ca pana in 1997 va avea sufragiu universal. Insa planul Chinei pentru viitoarele alegeri implica doar candidatii selectati de un comitet apropiat Beijingului, care sa participe la cursa electorala.

Miza "revolutiei umbrelelor" este si viitorul fostei colonii britanice ca oras semi-autonom si perspectiva ca miscarea pro-democratie sa se raspandeasca si in China continentala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#proteste Hong Kong, #incidente protestatari Hong Kong , #Hong Kong