Ce lucrari de arta au fost salvate din catedrala Notre-Dame si cum arata in interior (Foto)

Marti, 16 Aprilie 2019, ora 08:45
14589 citiri
Ce lucrari de arta au fost salvate din catedrala Notre-Dame si cum arata in interior (Foto)
Foto: Hepta.ro

Pompierii parizieni au reusit, luni noapte, sa salveze valoroase lucrari de arta care se aflau in catedrala Notre-Dame, unde pompierii inca actioneaza.

Presedintele francez Emmanuel Macron a transmis ca "vom recontrui aceasta catedrala impreuna", iar un apel international de strangere de fonduri pentru asta a fost lansat deja.

Cei aproximativ 600 de pompieri care au actionat pentru a stinge incendiul au reusit sa salveze structura constructiei gotice vechi de 850 de ani, inclusiv doua turnuri, dupa ce spirala si acoperisul s-au prabusit.

Echipele de urgenta au salvat si valoroase lucrari de arta si obiecte religioase, inclusiv ceea ce se spune a fi "coroana de spini" purtata de Iisus inainte de crucificare, care era pastrata inauntrul catedralei construite in secolele 12 si 13.

O mantie, pe care Ludovic al IX al Frantei ar fi purtat-o cand a adus coroana de spini la Paris, a fost, de asemena, salvata.

"Au putut fi salvate si depozitate intr-un loc sigur", a spus primarul Parisului, Anne Hidalgo. "Aceasta este o tragedie pentru intreaga lume. Notre-Dame reprezinta intreaga istorie a Parisului", a adaugat primarul.

Fotografii realizate in interiorul Notre-Dame in timpul interventiei pompierilor arata ca partea centrala a catedralei era intacta. "Doar o mica parte a boltei a cazut. Interiorul pare aproape neatins", scrie pe contul de Twitter al catedralei.

Hidalgo a declarat pentru Le Monde ca "altarul si crucea lui sunt salvate. Nu este atat de rau pe cat ma temeam".

"Vom reconstrui aceasta catedrala cu totii si este, fara indoiala, o parte din destinul Frantei si proiectul pe care toti il vom avea in anii urmatori", a spus presedintele Emmanuel Macron. "Asta asteapta francezii si este ceea ce istoria noastra merita", a adaugat el, vizibil emotionat.

Au inceput sa curga donatiile

Miliardarul Francois-Henri Pinault, presedinte si CEO al grupului Kering, care detine brandurile Gucci si Yves Saint Laurent, a promis deja 100 de milioane de euro pentru reconstructie, scrie AFP.

Fundatia caritabila Fondation du Patrimoine a lansat un apel international de strangere de fonduri pentru catedrala, inclusa in patrimoniul mondial UNESCO.

Mii de oameni s-au adunat, luni seara, in apropierea Notre-Dame si au privit, inmarmuriti, cum incendiul mistuia catedrala.

Mai multe biserici din Franta au batut clopotele in semn de solidaritate.

"Notre-Dame arde. Franta plange, la fel intreaga lume. Este foarte emotionant", a spus Michel Aupetit, arhiepiscopul Parisului.

Vaticanul a transmis ca este "in stare de soc si intristat".

Cauza incendiului nu este clara

Un pompier a fost grav ranit in timpul actiunii.

Focul a fost declarat "sub control" dupa aproximativ 9 ore de cand a izbucnit (la ora locala 18:50).

Cauza incendiului nu este clara, dar autoritatile spun ca poate fi legata de lucrarile de reparatii care erau in desfasurare aici.

Procurorii au inceput o investigatie. Muncitorii au fost interogati de autoritati.

Iata imagini surprinse de la izbucnirea incendiului

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#lucrari arta Notre Dame, #interior incendiu Notre Dame, #incendiu Notre Dame , #incendiu Notre Dame