Filmul care a declansat violente in India va fi pana la urma lansat, desi extremistii au pus pret pe capetele regizorului si actritei principale

Duminica, 31 Decembrie 2017, ora 12:25
10273 citiri
Filmul care a declansat violente in India va fi pana la urma lansat, desi extremistii au pus pret pe capetele regizorului si actritei principale
Foto: IMDB

Lansarea filmului bollywoodian "Padmavati" despre o regina hindusa indragostita de un conducator musulman, care a provocat proteste violente in India, a fost permisa de Consiliul de Cenzura al acestei tari, care a cerut, insa, anumite modificari, intre care si schimbarea titlului peliculei. Un grup care reprezinta casta Rajput a anuntat ca va continua sa protesteze fata de lansarea acestei productii, informeaza Reuters.

Consiliul de Cenzura si-a anuntat decizia sambata, sugerand o serie de modificari in privinta filmului.

Filmul bollywoodian ar fi trebuit sa aiba premiera pe 1 decembrie, dar lansarea acestuia a fost amanata pe termen nedeterminat de Viacom18 Motion Pictures, un studio condus in parteneriat de Viacom si Network 18, detinut de Reliance Industries din Mumbai.

Amanarea a venit dupa proteste violente generate de continutul istoric al filmului, aparute in state precum Rajasthan si Maharashtra.

Consiliul a cerut ca titlul filmului sa fie modificat in "Padmavat", pentru a arata ca pelicula este bazata pe un poem omonim, si nu pe evenimente istorice.

Prasoon Joshi a mai spus ca producatorii si regizorul filmului au fost rugati sa transmita un mesaj potrivit caruia pelicula nu pretinde sa prezinte cu acuratete date istorice. El a precizat ca acestia au fost in totalitate de acord cu sugestiile.

Membri ai unor grupuri hinduse extremiste, precum si partidul politic Bharatiya Janata au criticat filmul "Padmavati", acuzandu-l pe regizorul acestuia, Sanjay Leela Bhansali, ca a denaturat datele istorice, prezentandu-l pe conducatorul musulman Alauddin Khilji drept "iubitul" reginei Padmavati a castei Rajput, cunoscuta si drept Rani Padmini.

"Aceasta a fost o situatie dificila, fara precedent", a spus Prasoon Joshi, presedinte al Central Board of Film Certification (Consiliul de Cenzura).

In ciuda modificarilor sugerate de un comitet de specialisti, un grup care reprezinta casta Rajput a promis, sambata, ca va continua sa protesteze fata de lansarea acestui film.

"Noi le-am oferit o intreaga lista de obiectii in privinta acestui film. Au luat o decizie pripita. Doar cateva scene inlaturate din film nu vor face dreptate istoriei si legendei acestei personalitati. Vom continua sa protestam", a spus Ajit Singh, presedinte al grupului Rajput Karni Sena.

Rolul principal in acest film este interpretat de actrita cunoscuta Deepika Padukone, care a devenit tinta grupurilor Rajput. Un politician din Bharatiya Janata a fost obligat de partidul din care face parte sa ii ceara scuze artistei, dupa ce a spus ca ofera o recompensa oricarei persoane care o va decapita pe Padukone, pentru interpretarea reginei Padmavati.

Protestele fata de lansarea acestui film au aparut in luna ianuarie. Grupul Rajput Karni Sena l-a atacat pe regizorul Sanjay Leela Bhansali si a vandalizat platourile de filmare in timpul derularii unor filmari in orasul Japiur din statul indian Rajasthan.

Casta Rajput era formata din razboinici hindusi care au condus regatele din vestul Indiei.

Desi Rajput Karni Sena a acuzat producatorii ca au denaturat faptele istorice, istoricii spun ca regina este un personaj mitic si ca nu exista dovezi clare potrivit carora ea a existat.

In martie, protestatarii au atacat un alt platou de filmare aflat in Mumbai, incendiind costume si alta recuzita.

Grupul a desfasurat proteste si mai recent, facand inclusiv amenintari cu moartea la adresa actritei care o interpreteaza pe regina, Deepika Padukone, si la adresa lui Sanjay Leela Bhansali.

Recent, grupul Akhil Bhartiya Kshatriya Mahasabha a oferit 50 de milioane de rupii oricarei persoane care i-ar decapita pe Padukone si pe Bhansali. Membrii grupului au incendiat efigii ale actritei, iar amenintarile au obligat politia din Mumbai sa sporeasca masurile de securitate pentru Padukone si regizor.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Padmavati film India, #violente film India, #extremisti hindusi India , #India