Utere furate - Satul in care 90% dintre femei au suferit o histerectomie

Duminica, 10 Februarie 2013, ora 13:56
8021 citiri
Utere furate - Satul in care 90% dintre femei au suferit o histerectomie

Mii de femei din India raman fara utere, din cauza medicilor care le recomanda sa-si faca histerectomii doar pentru a le lua banii.

Intr-un reportaj realizat de BBC, iese la iveala povestea femeilor din satul Rajasthan, din nord-vestul Indiei, in care cele mai multe femei au fost mintite de doctori ca au nevoie de o astfel de operatie, doar pentru a le lua banii.

Sunita nu stie exact ce varsta are, dar crede ca are undeva in jur de 25 de ani. Ea traieste in Rajasthan, inconjurata de animale si plina de bijuterii.

"Am mers la doctor pentru ca sangeram foarte tare in perioada menstruatiei. Doctorul mi-a facut o analiza cu ultrasunete si mi-a zis ca as putea face cancer. M-a grabit sa-mi fac o histerectomie chiar in ziua aceea", a povestit Sunita, pentru BBC.

Tanara a spus ca era sovaielnica si ca ar vrea sa discute inainte de toate cu sotul ei, insa doctorul i-a spus ca interventia trebuie facuta de urgenta, asa ca a bagat-o in operatie in doar cateva ore.

Au trecut mai bine de doi ani de atunci, iar Sunita spune ca se simte in continuarea prea slabita pentru a mai munci sau pentru a avea grija de copii.

La fel ca Sunita, aproape toate femeile din sat au ramas fara utere, cele mai multe dintre ele fiind tinere care au in jur de 20 sau 30 de ani. Doctorii de acolo solicita in jur de 200 de dolari unei femei pentru aceasta interventie, ceea ce inseamna ca familiile lor trebuie sa-si vanda vitele sau alte bunuri pentru a aduna acesti bani.

Doctorul de la clinica privata unde s-au operat Sunita si consatencele ei le spunea femeilor care veneau la el pentru dureri menstruale sau flux menstrual abundent ca au o infectie sau ca risca o boala grava precum cancerul si ca cel mai bine ar fi sa se opereze.

Atunci cand a fost luat la intrebari, medicul a negat orice acuzatie si a spus ca unitatea medicala pe care o conduce este condusa dupa principii etice extrem de riguroase. Intrebat cum a putut sa dea un diagnostic precum cancerul doar pe baza unei testari cu ultrasunete, medicul a negat ca ar fi comis ceva ilegal sau imoral.

Odata inlaturat din pantecele femeilor, tesuturile uterine au fost distruse, astfel incat sa se nu se mai poata face o biopsie care sa demonstreze daca operatiile realizate de el erau sau nu necesare.

Cifrele arata ca un numar foarte mare de femei din India raman fara utere inainte de a implini varsta de 40 de ani. Cazul din Rajasthan nu este unul singular pe teritoriul Indiei.

De obicei, cand indiencele merg la medicii ginecologi, acestia le spun ca au probleme grave si ca le paste cancerul de la o simpla infectie. Astfel, din ignoranta sau de frica, femeile sarace din India risca sa raman fara uter din cauza imoralitatii unor medici care se gandesc doar la castiguri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#femei India utere, #sat India histerectomie, #indience mintite ginecolog , #India