Tsunami devastator in Indonezia: aproape 400 de morti. Autoritatile anulasera alerta, iar oamenii au fost luati prin surprindere si loviti in plin (Video)

Sambata, 29 Septembrie 2018, ora 14:50
14057 citiri
Tsunami devastator in Indonezia: aproape 400 de morti. Autoritatile anulasera alerta, iar oamenii au fost luati prin surprindere si loviti in plin (Video)
Foto: Captura video Twitter

Creste, de la o ora la alta, bilantul victimelor din insula indoneziana Sulawesi, care a fost zguduita, pe 28 septembrie, de un cutremur de 7,5 grade, urmat de un tsunami care a maturat totul in calea sa. Salvatorii au gasit pana acum nu mai putin de 384 de morti si 540 de raniti. Iar cautarile continua, chiar daca salvatorii reusesc cu greu sa isi faca treaba, in mijlocul dezastrului lasat in urma de valul urias.

UPDATE 14:21 Echipele de salvare si ajutoarele umanitare ajung cu greutate si cu mare intarziere la Palu, oras distrus de tsunami, din cauza ca singurul aeroport din oras este inchis. Pista a fost distrusa de cutremur, anunta autoritatile, iar turnul de control a fost si el dezafectat. Imagini postate pe retele de socializare, de la fata locului, arata ca aeroporul este impracticabil.

Cel mai mare spital din oras a fost, de asemenea, puternic afectat de seismul de vineri, asa ca multi dintre ranitii care ar fi putut fi ingrijiti in cladire zac acum intinsi pe paturi improvizate, sub cerul liber.

UPDATE 10:55 Autoritatile indoneziene anunta ca, in ultimele ore, au descoperit pe insula Sulawesi de 8 ori mai multi morti decat crezusera initial ca a lasat in urma cataclismul. Astfel, numarul mortilor descoperiti a crescut de la 48 la 384, potrivit Reuters. Autoritatile au precizat ca de-a lungul tarmului, la Palu, zaceau sute de trupuri de oameni ucisi de valul urias cauzat de cutremur.

Cosmarul indonezienilor din Sulawezi a inceput vineri, in jurul orei 15:00 (19:00, ora Romaniei - n.red.), cand au simtit ca incepe sa li se clantine pamantul sub picioare. Oamenii din zona sunt obisnuiti cu seismele, dar cel de pe 28 septembrie a fost unul mai puternic decat de obicei. Mai multe locuinte s-au prabusit.

Foto: Arhiva Twitter

Adevaratele efecte devastatoare avea sa le provoace, insa, tsunamiul produs de cutremur. Valul urias s-a abatut in scurta vreme asupra insulei, maturand-o.

Purtatorul de cuvant al Agentiei indoneziene de Administrare a Dezastrelor, Sutopo Purwo Nugroho, a apreciat ca tsunamiul provocat de cutremur care a maturat vineri cele doua orase a atins si 3 metri in inaltime, potrivit CNN.

O localnica a filmat si a postat pe o retea de socializare chiar momentul in care tsunamiul a navalit peste plajele din orasul Palu, maturand totul in cale. "Rugati-va pentru Palu", a scris pe Facebook femeia din Indonezia.

Valul a devastat rapid orasele de pe insula si mii de locuinte s-au prabusit. Supravietuitorii nu au acum nici apa potabila si nici electricitate. Lipsa curentului electric ingreuneaza interventia echipelor de salvare.

Din materialele video postate de oameni de la fata locului se vede ca in urma valului urias n-a mai ramas aproape nimic. Peste tot, doar ruinele unui oras in care, pana la tsunami, traiau linistiti sute de mii de indonezieni.

Armata intervine in aceste zone pentru a recupera trupurile oamenilor care si-au pierdut viata in cataclism si pentru a-i ajuta pe supravietuitori.

Agentia indoneziana de Administrare a Dezastrelor transmite periodic, pe Twitter, imagini de la actiunile sale.

Specialistii ii sfatuiesc pe oameni sa nu incerce sa intre in casele din zonele prin care a trecut tsunamiul, din cauza ca acestea s-ar putea prabusi in orice moment. In schimb, spun salvatorii, oamenii ar trebui sa stea cat mai departe de constructii, sa se ajute unii pe altii si sa astepte pana cand vor fi descoperiti de armata si celelalte echipaje de salvare mobilizate in teren.

Directorul unui spital din Palu, Dr. Komang Adi Sujendra, a avertizat ca in zona e mare nevoie de corturi, de medicamente si de personal medical instruit pentru a-i ajuta pe oameni.

Foto: Arhiva Twitter

Presedintele Indoneziei, Joko Widodo, a anuntat de mai multe ori, pe Twitter, ca e atent la ce fac autoritatile pentru a rezolva situatia si ca le doreste liniste si pace supravietuitorilor cataclismului.

Salvatorii se asteapta ca, in orele urmatoare, sa descopere mai multe victime ale cataclismului de pe 28 septembrie.

Autoritatile au anulat alerta de tsunami chiar inainte ca valul urias sa ajunga la tarm

Seismul de 7,5 grade care a zguduit insula Sulawesi a fost precedat de altele trei, mai slabe. De asemenea, marele seism a fost urmat de cateva replici. Cea mai intensa dintre aceste replici a avut 5,8 grade pe scara Richeter.

Dupa seisme, autoritatile indoneziene au lansat o alerta de tsunami. Au anulat-o, insa, in scurt timp, apreciind ca pericolul trecuse, potrivit CNN. Asa se face ca oamenii s-au intors acasa, linistiti, cu acordul autoritatilor, chiar inainte ca tsunamiul sa ajunga la tarm si sa distruga cele doua orase din insula Sulawesi.

G.K.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#tsunami Indonezia morti raniti, #cataclism Indonezia morti raniti, #tsunami Indonezia 2018 , #Indonezia