A fost Saddam Hussein un pericol pentru lume?

Sambata, 31 Iulie 2010, ora 17:37
4573 citiri
A fost Saddam Hussein un pericol pentru lume?

Fostul sef al inspectorilor ONU pentru Irak, Hans Blix, a lansat cateva acuzatii grave la adresa lui Tony Blair pentru implicarea Marii Britanii in razboiul din Irak pe motiv ca Saddam Hussein era pregatit sa utilizeze arme de distrugere in masa.

"Sunt ferm convins ca acest razboi a fost ilegal," spune Dr. Blix, un foarte cunoscut avocat international si fost ministru de Externe al Suediei, pentru Chilcot Inquiry si a The First Post.

De la sfarsitul anului 2002, pana in martie 2002 echipa sa nu a gasit nici o urma de arme chimice sau biologice care ar fi putut reprezenta un real pericol; cele mai multe au fost distruse dupa campania Desert Storm din anul 1991.

Au gasit totusi cateva focoase vechi. Totusi, in ciuda faptului ca efectuau pana la sase inspectii zilnic, vizitand aproximativ 700 de locatii, acestia nu au gasit nimic ce ar fi putut fi considerat "o incalcare majora" a rezolutiilor ONU, chiar daca presedintele Statelor Unite George Bush si prim ministrul Marii Britanii Tony Blair sustineau contrariul.

Din cele 700 de locatii, 30 au fost indicate de CIA si MI6, dar in nici una nu s-au gasit arme de distrugere in masa.

Dr. Blix a confirmat ca Saddam Hussein a abandonat programul nuclear dupa razboiul din 1991. Washingtonul si Londra au stiut acest lucru.

Una din criticile cele mai dure, la adresa guvernelor lui Bush si Blair, a fost ca in noiembrie 2002, dupa ce echipei sale i s-a dat voie sa reinspecteze locatiile din Irak, majoritatea informatiilor pe care se baza coalitia erau "slabe sau gresite." Totusi, spune Blix, nicio actiune nu s-a luat pentru a se remedia.

In cele aproape trei ore de audieri, Hans Blix a prezentat un fascinant tablou despre gruparile pro-razboi din guvernele Marii Britanii si al Statelor Unite. A fost o echipa foarta hotarata sa aibe parte de actiune, sau "o stare euforica in armata" dupa cum el a descris-o.

"Au fost ei (irakienii) un pericol?" a intrebat acesta retoric. "Nu, nu erau. Si ce am obtinut din asta a fost o anarhie, o anarhie mai rea decat o tiranie."

Blix a precizat de mai multe ori ca avea impresia ca Tony Blair era "sincer". A sperat intotdeauna ca va fi sprijinit de ONU, dar in final a "ramas prizonier in trenul american" pentru o actiune militara.

Afirmatia din partea lui Tony Blair ca inspectorii lui Blix "au esuat!" a fost demonstrata a fi eronata.

Acesta sustine ca echipele de inspectori ar putea fi foarte vitale in viitor, dar a avertizat ca guverne ca al Statelor Unite sau Marii Britanii nu ar trebui sa-si trimita agentii, pentru a-i ajuta, deoarece cum s-a vazut in anii '90, prezenta lor a creat mai mult rau.

Aceasta este ultima declaratie din sirul audierilor lui Chilcot, care pun sub semnul intrebarii atat comportamentul cat si explicatiile date de guvernul lui Tony Blair pentru aruncarea Marii Britanii in razboiul din Irak in 2003.

La audierile de vineri, trei din membrii comisiei au vorbit pe un ton de parca incercau sa gaseasca scuze pentru Tony Blair, in timp ce contra-argumentau declaratiile lui Blix. Comisia trebuie acum sa explice de ce Marea Britanie a intrat in razboi pe o idee falsa si o viziune asupra lumii foarte slaba, lucru evident si din declaratiile aproape isterice ale lui Tony Blair din ianuarie.

Si mai mult comisia trebuie sa explice de ce oficialii din ministere, parlament, justitie si armata, au dat voie acestuia sa intre in razboi aproape fara vreo piedica.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Saddam Hussein pericol, #Saddam Hussein inspector ONU, #Hans Blix Saddam , #Irak