Acord al ministrilor UE pentru livrarea de arme kurzilor irakieni

Vineri, 15 August 2014, ora 20:32
1440 citiri
Acord al ministrilor UE pentru livrarea de arme kurzilor irakieni
Foto: Arhiva

Ministrii europeni de externe au ajuns vineri la o pozitie comuna privind livrarea de arme combatantilor kurzi in Irak, exprimandu-si satisfactia pentru ajutorul militar direct furnizat de unele statele membre.

Practic, precizeaza agentia de stiri britanica, UE a decis vineri ca guvernele statelor membre sunt libere sa trimita arme kurzilor irakieni care se lupta cu combatantii Statului Islamic atata timp cat au consimtamantul autoritatilor nationale irakiene.

Desi ministrii de externe ai statelor UE nu au ajuns la un acord privind livrarea de catre toate tarile membre de arme kurzilor irakieni, ei au salutat deciziile in acest sens luate de unele guverne UE, precum cel francez.

Franta trimite arme kurzilor - Livrarile incep urgent

"Am ajuns la urmatoarea pozitie comuna: UE saluta faptul ca unele tari vor raspunde favorabil cererii fortelor de securitate kurde", a declarat ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier.

"Nu este inca clar ce echipamente sunt utilizate si sunt necesare", a adaugat el.

Chiar daca decizia de a livra arme ii revine fiecarui stat membru, miza era de a ajunge la o pozitie in care Consiliul, care ii reprezinta pe cei 28, se pronunta "pentru sustinerea acestui efort si isi arata sprijinul fata de kurzi si guvernul de la Bagdad", a afirmat un inalt responsabil european pentru AFP.

"Este o pozitie foarte puternica, semnalul politic dorit" de Franta, Italia sau Marea Britanie, a spus la randul sau un diplomat european.

Joi, presedintele francez Francois Hollande a confirmat "livrarea imediata de echipamente militare, in urma solicitarii presedintelui guvernului regional din Kurdistanul irakian, Massoud Barzani".

Crime impotriva umanitatii

De asemenea, ministrii UE s-au angajat sa analizeze cum pot preintampina ca militantii Statului Islamic, care au cucerit anumite campuri petrolifere din Siria si Irak, sa beneficieze de pe urma vanzarilor de petrol. De asemenea, ei au facut apel la investigarea abuzurilor impotriva drepturilor omului din Siria si Irak, afirmand ca unele dintre acestea ar putea fi crime impotriva umanitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#arme kurzi Irak, #acord UE arme kurzi , #Irak