Ce calcule isi face Iranul in Irak?

Autor: Ana Ilie
Duminica, 21 Septembrie 2014, ora 10:55
3876 citiri
Ce calcule isi face Iranul in Irak?

Iranul si-a facut calcule foarte precise in ceea ce priveste Irakul, insa imaginea pe care incearca sa o proiecteze, de insula a stabilitatii in Orientul Mijlociu, comparativ cu violentele interconfesionale si etnice generate de gruparea terorista Statul Islamic, nu va avea mari sanse de succes pe plan international.

Guvernul iranian, care se lupta sa tina pe linia de plutire economia si sa conduca delicatele negocieri nucleare cu comunitatea internationala, se afla in fata unor intrebari foarte serioase cu privire la politica sa fata de Irak si cu privire la atitudinea de "castigatorul ia totul" ce poate pune in pericol chiar si propria securitate nationala, avertizeaza Alex Vatanka, de la Middle East Institute, pentru Project Syndicate.

Politica Iranului fata de vecinul sau vestic are doua scopuri: pastrarea influentei in aceasta tara si prevenirea unei contagieri a societatii iraniene, multi-etnica si multi-confesionala, cu conflictele etnice din Irak.

Insa, in conditiile in care Iranul accelereaza ajutorul militar acordat guvernului irakian, oficialii iranieni se tem, si pe buna dreptate, ca o interventie poate atrage tara intr-un razboi civil interconfesional, scrie expertul.

Iranul a facut un pas important in aceasta directie dupa caderea orasului Mosul, la 10 iunie, cand unitatile armatei irakiene au rupt randurile si au fugit din fata catorva sute de luptatori ai Statului Islamic. Premierul irakian de atunci, Nouri al-Maliki, pierdea controlul tarii, asa ca Iranul a decis rapid sa trimita consilieri militari, drone, si, potrivit unor rapoarte, avioane de lupta.

Obama are verde sa ajute rebelii sirieni care se lupta cu Statul Islamic

Decizia de a interveni a fost deosebit de indrazneata, mai ales ca in trecut liderii iranieni au fost circumspecti in ceea ce priveste interventia directa si au preferat sa opereze prin parteneri locali, precum gruparea Hezbollah in Liban.

In cazul Irakului, insa, iranienii au calculat ca au mult prea mult de pierdut daca stau deoparte. Irakul a devenit cel mai apropiat aliat arab al Iranului dupa caderea lui Saddam Hussein, in 2003. Pe langa legaturile politice, comertul bilateral a crescut accelerat, pana la 12 miliarde de dolari in 2013.

Interventia are insa si dezavantaje. Criticii pun sub semnul intrebarii premisa ca majoritatea siita a Irakului inseamna ca tara va fi dominata politic de siiti. Sunt voci care avertizeaza ca sustinerea aratata de Iran lui Maluki a alienat multi sunniti si kurzi irakieni in ultimii ani, asa ca o democratie bazata pe un bloc electoral siit nu va face decat sa continue criza in Irakul multi-etnic.

Unii cer guvernului iranian sa negocieze cu Arabia Saudita si alte puteri sunnite din Orientul Mijlociu sa incheie o intelegere regionala cu privire la Irak. Expertul citat spune, insa, ca aceasta are slabe sanse sa se concretizeze, atata vreme cat Iranul si principalii sai rivali regionali, tarile din Golf si Turcia, vad calculele geopolitice in regiune drept un joc de suma zero, unde unul castiga si ceilalti pierd.

Criticii interventiei iraniene par a crede ca exista totusi si o cale de mijloc. Dialogul inter-confesional in Irak si un compromis regional cu Turcia si statele din Golf nu trebuie sa insemne neaparat pierderea influentei de catre Iran.

Iranul a reactionat dupa indepartarea lui Maliki si il sprijina pe noul premier, Haider al-Abadi, si daca e nevoie de o reconsiderare mai ampla a politicii pentru a stavili amenintarea reprezentata de Statul Islamic, este posibil ca aceasta sa aiba loc.

Iranienii pot crede ca tara lor este invincibila, insa incep sa se teama ca implicarea regionala tot mai mare poate declansa consecinte periculoase. Una din acestea poate fi ruperea Irakului in trei state: sunnit, siit si kurd. Kurdistanul independent le va da idei celor sapte milioane de kurzi din Iran, in vreme ce minoritatea sunnita din tara contine si elemente militante ce se pot mobiliza impotriva Guvernului.

Asadar, conchide expertul, eforturile Iranului de a-si mentine influenta in Irak ar putea conduce tocmai la acest deznodamant. Calculele geopolitice ale Iranului pot avea consecinte dramatice pentru stabilitatea sa, a Irakului si a intregului Orient Mijlociu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Iran Statul Islamic Irak, #Iran ajutor Irak Statul Islamic , #Irak