Ce intrebari pun insurgentii irakieni pentru a-i deosebi pe siiti de suniti si a impusca pe cine trebuie

Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 22:15
33228 citiri
Ce intrebari pun insurgentii irakieni pentru a-i deosebi pe siiti de suniti si a impusca pe cine trebuie
Foto: crethiplethi.com

Daca cineva este musulman siit sau sunit a devenit in Irakul acestor zile cu adevarat o problema de viata si moarte.

In timp ce insurgentii din gruparea Statul Islamic al Irakului si Levantului (ISIL) au capturat teritorii intinse din vestul si nordul Irakului, au aparut relatari frecvente despre capturarea de catre luptatori a unor grupuri de oameni din care au fost eliberati musulmanii suniti, in timp ce siitii au fost executati, scrie The New York Times.

Insurgentii ISIL cred ca siitii sunt apostati si trebuie sa moara pentru a se obtine puritatea Islamului. Cele doua ramuri principale ale Islamului difera in principiile lor privind adevaratul mostenitor al mantiei profetului Mahomed.

Siitii cred ca Islamul a fost transmis prin intermediul familiei profetului. Sunitii cred ca Islamul s-a raspandit prin adeptii Profetului Mahomed, despre care zic ca au fost "oameni alesi".

Dar cum poate deosebi ISIL un siit de un sunit? Din marturiile oamenilor care au supravietuit intalnirilor cu radicalii, se pare ca acestia pun o lista de intrebari. Iata unele dintre ele.

Care e numele tau?

O privire rapida la cartile de identitate sau la pasapoartele emise de statul irakian poate fi un indiciu. Siitii cred ca flacara islamului a trecut de la Profetul Mahomed la ginerele acestuia, Ali, si la fii sai Hussain (sau Hussein), Hassan si Abass. In timp ce unii suniti si membri ai altor factiuni musulmane ar putea avea si ei aceste nume, insurgentii le asociaza mai ales cu siitii.

Unde traiesti?

In fiecare oras sau provincie, chiar si in cele cu majoritate sunita, exista enclave cunoscute ca fiind siite. Oamenii care spun ca provin din acele zone risca foarte mult sa fie ucisi.

Cum te rogi?

Siitii si sunitii se roaga in feluri extrem de asemanatoare. In timp ce sunitii in general isi incruciseaza mainile in fata stomacului, siitii le lasa desfacute, cu palmele in sus.

Intr-un film teribil postat pe Internet si care pare sa fi fost facut acum mai bine de un an in provincia Anbar, luptatorii ISIL au oprit trei camioane in desert si i-au intrebat pe soferi daca sunt suniti sau siiti. Toti trei au sustinut ca sunt suniti. Ulterior, intrebarile au devenit mai dificile.

Ei au fost intrebati cum isi fac rugaciunile de dimineata, de pranz si seara. Cand soferii au inceput sa dea raspunsuri neconforme, toti trei au fost impuscati.

Ce muzica asculti?

Inregistrarile cu cantece religioase pot de asemenea sa constituie un indiciu privind religia. De asemenea, chiar si melodiile de pe telefonul unei persoane sunt importante, pentru ca ele pot fi cantece religioase sunite sau siite.

In general, nu poti deosebi din infatisarea unui musulman daca acesta este siit sau sunit. Problema e si mai mare in familiile si triburile in care se gasesc atat siiti cat si suniti.

Dar, din cauza modului rigid in care gandesc insurgentii ISIL, ne putem intreba de ce ostatecii nu pot sa minta pur si simplu in legatura cu optiunile lor religioase. Se pare ca multi o fac, dar in cazul unor intalniri cu o intensitate emotionala puternica, ei isi pot pierde concentrarea.

Uneori, persoanele dintr-un grup pot fi date in vileag de cineva din grup. Si, in unele cazuri, se intampla ca anumiti oameni sa refuze pur si simplu sa minta in legatura cu credinta lor.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#ISIL suniti siiti impuscare, #deosebiri siiti suniti Irak, #intrebari deosebire siiti suniti , #Irak