Criza din Irak: Tony Blair cauta vinovati. In niciun caz nu se vede ca fiind unul dintre ei

Duminica, 15 Iunie 2014, ora 11:24
2911 citiri
Criza din Irak: Tony Blair cauta vinovati. In niciun caz nu se vede ca fiind unul dintre ei
Foto: The Guardian

Fostul premier britanic Tony Blair sustine ca invazia din 2003 a trupelor britanice si americane in Irak nu a provocat insurgenta violenta care afecteaza zilele acestea statul din Orientul Mijlociu.

Tony Blair a notat, intr-un eseu postat pe site-ul personal, ca intreaga criza din prezent reprezinta "un efect malign si predictibil" al lipsei de actiune in Siria.

"Trebuie sa ne eliberam de ideea ca 'noi am provocat asta'. Nu am facut acest lucru", a lamurit pe site-ul personal Tony Blair.

Criza din Irak: Americanii trimit nave de razboi in Golful Persic

El a insistat asupra faptului ca ideea ca aceasta criza ar fi fost cauzata de rasturnarea regimului lui Saddam Hussein in 2003 este una "bizara", mentionand ca preluarea puterii in orasul irakian Mosul de catre insurgentii suniti a fost o strategie planuita in Siria, unde un razboi cumplit se duce de mai bine de trei ani, conflictul soldandu-se cu zeci de mii de morti si milioane de refugiati.

Blair a subliniat ca, "acolo unde lupta extremistii, trebuie sa fie combatuti cu duritate, cu forta".

"Asta nu inseamna trupe din Vest ca in Irak. Exista o multime de raspunsuri. Insa ei trebuie sa stie ca, oricand incep teroarea, noi ii vom lovi", a mai precizat fostul prim-ministru britanic.

Criza din Irak: Iranul, dispus sa dea o mana de ajutor SUA

De la inceputul saptamanii trecute, Fortele Statului Islamic al Irakului si Levantului (ISIL) au preluat controlul celui de-al doilea oras irakian, Mosul, si al orasului natal al lui Saddam Hussein, Tikrit. Au cazut si alte localitati din nordul tarii, iar peste un milion de oameni si-au parasit locuintele.

Totusi, armata irakiana a preluat controlul deplin al orasului Tikrit, la o zi dupa ce jihadistii militanti au ocupat orasul natal al dictatorului.

Criza din Irak: Armata lanseaza o contraofensiva impotriva jihadistilor

De asemenea, fortele de securitate au lansat, sambata, o contraofensiva impotriva militiilor suniti, la nord de Bagdad, a anuntat un colonel al armatei din Irak, dupa ce premierul i-a atribuit "puteri nelimitate".

Colonelul se afla la comanda armatei care raspunde de Samarra, oras situat la 110 kilometri nord de capitala Bagdad. Acesta a mai precizat ca vineri a primit intariri din partea politiei federale si a armatei.

Gruparea sunnita a promis saptamana trecuta ca va lua cu asalt Bagdadul. Guvernul majoritar siit de la Bagdad a fost luat prin surprindere si exista temeri ca nu va putea stavili actiunea sunnitilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Tony Blair Irak, #Tony Blair criza Irak, #criza Irak , #Irak
Comentarii